Després del confinament a causa de la pandèmia de la Covid, molts hem sortit a passejar i a descobrir nous camins, rutes a peu i paisatges ben a prop de casa. Hem seleccionat catorze miradors de la comarca des dels quals es pot gaudir d'un meravellós paisatge en totes les seves variants. La diversitat paisatgística de l'Alt Empordà permet que es pugui oferir un gran ventall de miradors, des dels que tenen vistes a l'horitzó del mediterrani fins als que en tenen a l'Albera.

En aquests catorze espais que us proposem, val la pena dedicar-hi un bon temps, seure, contemplar i delectar-se descobrint imatges, relleus i l'skyline que ofereix cadascun d'ells.

Alguns dels espais seleccionats són molt populars i concorreguts tant pels empordanesos com pels visitants. D'altres poden ser un descobriment i una bona excusa per fer una sortida de descoberta. La llista és oberta per a incloure moltes altres balconades privilegiades del territori.

Xarxa de miradors

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà va promoure deu miradors repartits pel territori, alguns dels quals trobareu en aquesta selecció: el Far del cap de Creus, Mas Ventós, El Suro Gros, punta Montgó o l'església de Sant Martí.

El projecte, que anava de la mà de l'elaboració de la Carta del paisatge de l'Alt Empordà de l'ens comarcal, tenia l'objectiu de recuperar espais per a l'estudi de les unitats del paisatge de l'Alt Empordà -l'Alta Garrotxa, la Garrotxa d'Empordà, el cap de Creus, la plana de l'Empordà, els Aspres, les Salines i l'Albera, i els Terraprims-, promovent accions de difusió per a la seva protecció.

Far del cap de Creus

Cadaqués

Un lloc per perdre-s'hi. 360 graus de calma, des de l'horitzó del mar fins al cap Norfeu, les illes d'en Forcat, Cadaqués, la cala Fredosa i la Jugadora, el Pení i el coll de la Perafita.

Els tres canons

El Port de la Selva

Situat al nucli urbà, de fàcil accés. Una visita obligada per contemplar la badia del Port de la Selva, les muntanyes de la Verdera i, fins i tot, el monestir de Sant Pere de Rodes

Mas Ventós

Palau-saverdera

Ideal per iniciar una ruta a la serra de Verdera i pujar a Sant Salvador. L'espai privilegiat sobre Palau-Saverdera ens ofereix una de les imatges més espectaculars de la plana empordanesa.

Torre de l'Àngel

Pontós

Un espai restaurat des del 2017 i totalment accessible. L'edificació, del segle XIX, era una antiga torre de telègraf i gaudeix d'una vista panoràmica de tota la comarca i del Pla de l'Estany.

El Suro Gros

Vilamaniscle

Imprescindible per gaudir d'una magnífica vista de les Salines i l'Albera, les pinedes i els alzinars. S'hi pot diferenciar Costabona, el coll del Pertús, el Montagut i la serra de Malbosc.

Punta Montgó

L'Escala

Des del mirador, situat al sud de la comarca, es pot veure tota la badia de Roses, l'Escala i el seu port, Sant Martí d'Empúries, el parc natural dels Aiguamolls, Empuriabrava i fins al coll de Pertús. També el Parc del Montgrí i les Gavarres, entre molts altres punts.

La Tortuga

Darnius

Es tracta d'una roca que, vista des de certa distància, sembla la silueta d'una tortuga. El mirador ofereix unes vistes immillorables sobre la presa i l'embassament de Darnius-Boadella.

Mare de Déu del Mont

Albanyà

Excepcional. La patrona de l'Empordà contempla la comarca, la Garrotxa, el Pla de l'Estany , el Gironès, les Guilleries, el Montseny i el massís del Canigó. A 1.124 metres, té una panoràmica..., del món!

Observatori Senillosa

Castelló d'Empúries

Espectacular. Se situa dalt de les sitges del Mas Matà, al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Ofereix vistes de la plana, amb la badia de Roses al fons. Per a qui pateix vertigen, serà complicat accedir-hi!

Església de Sant Martí

El Far d'Empordà

El municipi del Far d'Empordà està situat sobre un turó. Des de l'església, es pot observar la plana empordanesa des del coll de Banyuls fins a l'obertura al mar de Roses.

Torre de Norfeu

Roses

Les restes del baluart del segle XVI indiquen que hi ha d'haver bones vistes per poder complir el seu objectiu de defensa. Sens dubte, un dels millors espais des d'on fotografiar les cales Montjoi i Jóncols.

El Claper

Portbou

Una parada obligada que ens permet gaudir d'una imatge extraordinària de Portbou: el poble, la seva platja i badia, l'estació de tren, el port, els penya-segats a l'oest i el cap de Cervera a l'est.

Castell de Sant Ferran

Figueres

La seva ubicació privilegiada permet que aquest sigui un espai molt accessible, dins de la trama urbana, des d'on contemplar la capital empordanesa i la comarca.

Castell de Cabrera

Maçanet de Cabrenys

En un altre món. Tot i que no és d'accés fàcil, ens ofereix una panoràmica de natura, aire net i vida. Des de 852 metres d'alçada podem veure l'Alt Empordà i part de l'Alta Garrotxa.

Les fotografies són de Santi Coll, Sònia Duñach, Laia, CCAE i Joan Rodríguez.