La XXIII Festa de la Sal de l'Escala s'ha hagut de reinventar aquest any amb motiu de la pandèmia que estem vivint, programant dos caps de setmana de concerts d'arrel tradicional i deixant per a l'any vinent les activitats que habitualment atrauen majors concentracions de públic.

Les primeres activitats programades seran el dissabte 12 de setembre, en què s'han previst dues actuacions dobles, batejades amb el nom de "Cantada marinera de la Festa de la Sal", que es faran a l'espai de la Mar d'en Manassa. Seguint amb els protocols establerts per evitar la propagació de la Covid-19, el recinte tindrà un aforament limitat a un centenar de persones, tal com ja s'ha fet aquest estiu amb el festival Portalblau. Caldrà fer reserva prèvia, dur mascareta i respectar les mesures sanitàries.

Està previst una primera actuació a les 12h, amb els grups Oreig de Mar i La Vella Lola, i una altra, a les 17h, amb Mar Endins i Tres de Ronda. Les entrades, vàlides per als dos concerts, tenen un cost de 10 euros. Coincidint amb el concert de la tarda, es farà una trobada de barques de vela llatina, que passaran per la zona que queda més a prop de la Mar d'en Manassa.

El dia 18 de setembre, s'obrirà una exposició dedicada a la Festa de la Sal i a la memòria de la gent de mar. Es farà a l'Alfolí de la Sal i també hi ha prevista una conferència sobre "la Festa de la Sal, en el camí de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco", a càrrec de Jaume Badias, tècnic en Patrimoni, i Lurdes Boix, directora del Museu de l'Escala. L'acte s'aprofitarà per fer un homenatge a Joan Costa Gamell i Maria del Mar de Cruz Arranz, col·laboradors de la Festa de la Sal traspassats recentment.

La Festa de la Sal d'aquest any es tancarà amb un doble concert del cicle d'Arrel i amb Salero, el dissabte 19 de setembre. Hi actuaran Josep Tero i Pep Gimeno "Botiffarra" i la seva Rondalla. Es farà a la plaça Catalunya, a les 21h i com totes les activitats programades aquest any, cal fer reserva prèvia. El preu de l'entrada d'aquesta actuació doble és de 10h.

La tradicional mostra d'oficis mariners o l'intercanvi de danses, esdeveniments centrals a la programació habitual de la Festa de la Sal, no es poden fer aquest any, donat que representen una important concentració de persones, tant en l'àmbit organitzatiu com de públic.

"La pandèmia ens condiciona, però no ens pot aturar i l'Escala manté la seva aposta per poder gaudir de la cultura amb seguretat", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.