Marina Testino és una emprenedora de 24 anys que ha passat part de la seva vida vivint a Figueres. Combinant la moda amb la sostenibilitat i fent pedagogia sobre la cura del medi ambient, està aconseguint un gran ressò mediàtic a escala internacional. Compagina diferents facetes: ser model, directora creativa, fotògrafa i defensora del medi ambient especialitzada. Ha fundat Point Off View (POV), una microagència centrada en la comunicació digital i en la transformació sostenible al sector cultural.

En quin moment va decidir ajuntar la seva carrera professional amb el seu costat d'activista mediambiental i com ho va aconseguir?

Quan vaig acabar la carrera universitària, vaig decidir fundar Point Off View com una marca de roba a base de petites càpsulas amb la col·laboració d'artistas i amb la missió de promoure la moda sostenible. Ara, POV ha evolucionat a una agència de comunicació digital amb enfocament sostenible, ja que vaig estudiar màrqueting de moda i, al final, tota la part de comunicació i contingut és allò que m'apassiona. A la meva família, sempre hem reciclat i tenim molt present com les accions d'un perjudiquen el planeta. En haver tingut sempre la indústria de la moda tan present, per part també de família, i ser una de les meves passions, vaig creure oportú treballar amb quelcom que reuniís aquests dos àmbits de la meva vida. Vaig començar plantejant-me com es podien ajuntar aquests dos grans oposats, ja que la indústria de la moda és una de les més contaminants per al planeta, i és així com es va crear l'agencia.

Després de graduar-se a Parsons, ha emprès una sèrie d'activitats per promoure la moda sostenible i el consum responsable. Què és allò que la va motivar per crear campanyes com #YellowLikeALemon o #WeSeaThrough?

Crec que actualment ser activista està mal vist i per això em defineixo com a ARTivista, fusionant el món de l'art i l'activisme. Algú que vol fer petits canvis se sent amb por de començar perquè «potser no està fent gaire». A través de les meves campanyes, intento transmetre la sostenibilitat d'una forma divertida, creativa, artística i sense cap perjudici. Al final del dia qualsevol acte compta i no s'ha de canviar l'estil de vida de la nit al dia, sinó que s'ha d'intentar voler aprendre i estar oberts als canvis. Les meves campanyes van sorgir com una solució divertida per tapar problemes que no se solen tenir en ment, com la sobreproducció de roba o l'excés de microplàstics a la natura.

La primera campanya va ser #OneDressToImpress, que consistia en portar durant dos mesos el mateix conjunt vermell a tots els llocs per promoure la idea de la creativitat amb una sola peça i, amb la col·laboració de l'artista N. Carlos J., el va acabar transformant en una obra d'art. Va ser complicat el repte?

Quan vaig començar a treballar a la indústria de la moda, vaig veure l'absurda promoció de l'excés de roba que resultava a un consum constant que no era sostenible. La preocupació per estrenar un nou look cada vegada que tens una aparició pública va fer que m'adonés que es contribuïa negativament al planeta. A través de la campaña #OneDressToImpress, volia demostrar que aquesta pressió per sempre anar amb un look diferent és quelcom que nosaltres mateixos ens imposem, i la veritat és que és igual els cops que portis el mateix. #OneDressToImpress havia de servir per normalitzar l'acció de repetir vestit i forçar la creativitat sobre com combinar el mateix conjunt.

Promou el consum sostenible de les peces de roba que ens comprem, alhora que a les xarxes socials intenta mostrar la realitat de la roba, les deixalles de plàstic que desprèn i la seva perdurabilitat al planeta. Ha rebut algun tipus de formació sobre aquesta matèria o tot ho ha investigat pel seu compte?

No he rebut cap curs o formació en l'àmbit de la sostenibilitat, vaig estudiar màrqueting de moda i el meu punt fort és transmetre missatges visuals de forma creativa. Col·laboro amb diferents organitzacions que em proporcionen informació i jo resumeixo el problema perquè la gent ho pugui entendre.

Està aconseguint que el públic jove del sector prengui consciència de la situació actual del planeta i els ensenya que poden contribuir utilitzant bé la roba que compren. Com se sent sabent que pot influir d'aquesta manera?

Em fa feliç que la gent jove n'estigui prenent consciència, que segueixi les activacions i sobretot quan s'uneixen!

Què li agradaria dir a aquells que encara no han escoltat parlar de vostè i que no coneixen l'acció mediambiental que porta a terme?

Els diria que mai deixin de llegir i aprendre. Crec que és clau! Hi ha ha milers de problemes al món, però si tu llegeixes i expandeixes el teu coneixement a més gent, la repercussió és increïble. Si una persona no sap que està fent quelcom que contamina al medi ambient no canviarà res.

Durant l'estat d'alarma, va passar la quarantena a Figueres amb la família. Cada quant ve per aquí?

Vaig gaudir molt amb la família! Feia molt de temps que no estàvem tots junts, per temes de feina, ja que he d'estar sempre viatjant. Torno un cop a l'any, els estius, i, tot i que aquí hi ha de tot, no podria fer la meva feina bé, ja que estava al mig del bosc i és complicat comunicar-se des de allà. De fet, aquest és el motiu pel qual no podria viure en aquesta zona permanentment

Finalment, tenint en compte que és de Figueres, quins llocs de l'Alt Empordà anomenaria dels que més li agraden? I què és allò que més troba a faltar de la nostra comarca?

Tot i que el meu pare és de Perú i la meva mare de Madrid, he tingut la sort de viure aquí set anys de la meva vida. El meu lloc preferit de la comarca és el poble de Cadaqués. Sense cap mena de dubte, el que més trobo a faltar és el menjar d'aquí.