Les construccions de pedra seca van ser inscrites el novembre del 2018 per la Unesco en la seva Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El pròxim novembre, quan es compleixin dos anys d'aquesta declaració, tots els racons dels Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva organitzant activitats a l'entorn d'aquesta arquitectura natural per posar-la en valor. L'esdeveniment s'ha denominat la Setmana de la Pedra Seca i tindrà lloc del 23 al 29 de novembre.

La coordinadora tècnica de Col·labora pel Paisatge, Maite Oliva, una de les impulsores d'aquesta setmana temàtica, explica que, ara mateix, i després d'haver passat dos anys de la declaració part per de la Unesco, és el moment donar un impuls a la promoció de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici, tenint en compte, a més, la riquesa patrimonial que es conserva a l'Alt Empordà.

«Des d'arreu dels Països Catalans, tothom està disposat a donar visibilitzat a l'extensa xarxa d'entitats, agents i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació», anuncia Maite Oliva, que es mostra contenta perquè, segons diu, en poc temps s'ha aconseguit la complicitat de força entitats dins l'àmbit geogràfic que emmarcarà la Setmana de la Pedra Seca: Catalunya; el País Valencià; les Balears; la Catalunya Nord; la Franja de Ponent, a l'Aragó; la comarca del Carxe, a la Regió de Múrcia; Andorra, i l'Alguer, a Sardenya.

La idea és poder presentar un ampli programa que inclogui jornades divulgatives, xerrades, sortides de camp, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos..., activitats per a totes les edats i per a tots els públics, en funció de les possibilitats de cada organitzador. «És una proposta horitzontal i transversal, i fem una crida perquè tothom que tingui relació amb la pedra seca pugui posar el seu granet de sorra amb la voluntat de continuïtat a aquest tipus d'activitats», anota Maite Oliva, i afegeix: «De moment, estem tenint una súper bona resposta. A la delegació del Govern a l'Alguer ja s'estan movent, el Govern d'Andorra també s'hi ha afegit, i ja tenim una associació d'Alacant que ens ha enviat la primera activitat».

Col·labora pel Paisatge és un projecte de cooperació impulsat per Adrinoc (Associació per al Desenvolupament Rural Integral) amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que té la col·laboració de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional.