Cap estiu s'havia vist una saturació de vehicles tan densa als camins per accedir a les cales de Roses. La massificació de cotxes ha agafat per sorpresa l'Ajuntament, que de cop i volta s'ha trobat amb un problema inesperat. «És tot molt increïble. Al juliol, ho vam patir en alguns moments puntuals, en cap de setmana sobretot, però a l'agost la situació ha estat desbordant, amb els camins de la costa col·lapsats des de les cales Rostella i Murtra fins a Jòncols. No només cotxes, sinó també caravanes i furgonetes per tot arreu. Hem hagut d'intervenir», explica el regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, el qual, juntament amb els responsables de les àrees de Seguretat i Urbanisme, Joan Plana i Sílvia Ripoll, respectivament, treballen d'una forma coordinada en l'abordatge d'aquest fenomen.

Per començar, la Policia Local de Roses té encomanada la funció de sancionar i retirar els vehicles que obstaculitzen el trànsit. A més, s'han començat a col·locar pedres de grans dimensions en els trams de camí on el sòl és més dur, i també pals de fusta allà on el terreny permet clavar-los, tot plegat per impedir que els vehicles hi aparquin. L'actuació immediata de l'Ajuntament de Roses també ha inclòs millorar la informació adreçada als conductors amb la instal·lació de senyals de prohibit aparcar i, fins i tot, s'han col·locat tanques a Montjoi, però, malgrat totes les mesures, encara hi ha molts banyistes que en fan cas omís, principalment a Calitjàs i la Pelosa.

Fer front a la problemàtica

Fer front a la problemàticaTotes aquestes solucions s'han previst com a provisionals i per fer front a la problemàtica puntual d'aquest estiu, però des de Seguretat, Medi Ambient i Urbanisme ja estan pensant en els propers estius, per tal que la situació no es torni a repetir. «La solució ha de passar per la regulació del parc natural. Considerem important preparar un projecte enfocat a una ordenació de l'espai. La nostra intenció és que la gent pugui deixar el cotxe a l'entrada, en un espai ben habilitat, i posar a la disposició dels banyistes busos elèctrics per arribar fins a les cales. Però és un projecte complicat que potser podrà posar-se en pràctica d'aquí a unes dues temporades, perquè possiblement caldrà expropiar algun terreny», diu Francesc Giner.

L'aglomeració de turismes provoca que en el moment en què es troben de cara dos cotxes, circulant en direccions oposades, es generi un tap, ja que no hi ha espai per al pas dels dos per una via tan estreta i franquejada pels aparcaments inadequats.

«Ens fa patir»

«Ens fa patir»«Ens preocupa molt, fins al punt que ens fa patir, que el col·lapse de cotxes que es forma dificulti el pas de l'ambulància, de les patrulles policials o dels camions de Bombers en cas que es produeixi una emergència», remarca Francesc Giner, que afegeix: «La gent no entén que tot aquest entorn forma part del parc natural del cap de Creus, es pensen que les normes no s'han de complir. No s'entén que formin aquests embuts i es trobin que no poden entrar ni sortir».

La intervenció dissuasiva en aquests camins d'accés a les cales de Roses és diària. Agents de la Policia Local s'ocupen d'informar els conductors sobre la prohibició d'aparcar. Des del consistori, tal com assenyala el responsable de l'àrea de Medi Ambient, s'han plantejat que si continua la massificació de vehicles caldrà barrar el pas als camins durant unes hores del dia.