A Roses es comencen a veure piscines privades per llogar entre particulars a la plataforma francesa Swimmy, un model de negoci d'economia col·laborativa. Es tracta del mateix concepte d'Airbnb, per llogar cases o habitacions, però en aquest cas de piscines.

El propietari cedeix la seva piscina, sempre d'ús privat, durant un temps determinat, habitualment mig dia, unes 4 hores, a un preu que consideri apropiat, que pot anar entre els 15 i els 40 euros per persona. El propietari pot estar a casa o marxar, però en cap cas interferirà en el gaudi de la piscina.

Ted Peters té la seva casa amb piscina a Roses, i des de fa dos mesos va cedir la seva piscina, quan va saber de l'existència d'aquesta plataforma. «Abans, havia llogat la meva casa unes dues o tres setmanes l'any, i considero una bona idea llogar la piscina perquè, si soc a casa, a més, puc controlar el que passa».

Peters té també un espai de lounchea la zona de la piscina, i es posa a disposició com a cambrer, i això fa que el seu públic sigui principalment grups. «Jo vaig fer la piscina per a mi, però agrada molt i la gent ve per l'espai i les llums», explica Peters.

A més de les piscines, els propietaris poden oferir serveis de tovalloles, tumbones o altres elements, i espais com els que ofereix Peters.

Una bona idea

Fa tres anys, Raphaelle de Monteynard estava amb una amiga a la piscina i es van adonar que les piscines del voltant estaven pràcticament buides. Van pensar que seria una bona idea si algun dels propietaris hagués deixat les claus a un veí que pogués gaudir-ne. Realment, explica Anaïs Ferrández, directora de comunicació de Swimmy, «el que va sorgir d'una idea que consideraven de broma, s'ha convertit en un negoci».

L'any passat, la plataforma va arribar a Espanya i ara compten amb més de tres mil piscines, entre Espanya i França, per refrescar més de cent mil usuaris. A Espanya hi ha més de tres-centes piscines, més de vuitanta a Catalunya i cinc a l'Alt Empordà: dues a Roses, una Empuriabrava i dues a Navata.

Amb la «nova normalitat» i la Covid present a cada notícia, les piscines municipals i comunitàries han vist reduït el seu aforament i alguns dels usuaris han preferit no fer-ne ús. La plataforma de lloguer de piscines particulars ha vist augmentar la seva demanda.

«Podem dir que el sector del turisme i oci ha patit molt, però a nosaltres ens ha catapultat», manifesta Fernández, i és que, aquest estiu, la plataforma ha multiplicat per vint el nombre de lloguers i per quatre la demanda general. Per a Peters, «pel coronavirus, fer ús d'una piscina particular és un mètode més segur».

Ferrández explica que l'any passat es llogaven a petits grups d'amics, però a partir de la fase 3 van detectar que la demanda provenia de grups d'una quinzena de persones, amics o famílies, que es tornaven a veure després del confinament i buscaven un lloc segur i agradable.