«Discover» és el nom amb què s'han batejat les rutes turístiques pel centre de Figueres, que es fan tres dies a la setmana i que estan disponibles en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Abans que es produís la pandèmia de la Covid-19, aquest tipus d'itineraris solien ser gratuïts, però actualment es cobra una entrada simbòlica de 4 euros als adults, els nenes no paguen i els jubilats tenen descompte.

La setmana del 10 d'agost, s'ha pogut reprendre aquesta oferta de rutes, que promou l'Ajuntament de Figueres i que ha encarregat a l'Associació de Guies de Figueres. Com explica Bel Bellvehí, guia turística de Figueres, «cada any la temàtica de les rutes varia. Per exemple, aquest és l'Any Munturiol i es fan visites guiades sobre ell, i actualment s'estan fent els dissabtes. També s'ha de destacar que és el mil·lenari de l'església de Sant Pere i es puja al campanar en grups petits de 15 persones».

A les portes dels museus

Totes les visites disponibles ara es fan a peu i pel centre de la ciutat. La guia informa que «els recorreguts s'engeguen a l'Oficina de Tursime de la vora de la parròquia de Sant Pere i el Museu Dalí. Des d'aquest punt de trobada es passa per la Rambla, la Casa Natal de Salvador Dalí, el teatre El Jardí... Cal assenyalar que tota la visita és exterior per motius de seguretat. Un clar exemple són els museus, ja que ens parem fora però no hi entrem».

Les mesures de seguretat de totes les rutes turístiques actives a Figueres són: ús obligatori de mascareta, de gel hidroalcohòlic, distància física entre persones, grups reduïts a 15 persones i es pren la temperatura a l'inici de la visita. Sobre aquest tema, Bel Bellvehí assenyala que «abans de la pandèmia teníem grups de trenta-cinc persones i les diferències entre les rutes abans i ara són abismals. Ara els grups poden ser de quinze, però fins la setmana passada només eren de deu».

Els anys anteriors i abans de la pandèmia per la Covid-19, tan les visites guiades com els turistes eren bastant diferents. Tal com explica la guia, «aquest anys els turistes que fan aquests recorreguts sobretot són catalans i d'arreu de l'Estat; és a dir, que ha augmentat el turisme de proximitat i de dins el país. Tot i tenir disponibles les visites en quatre idiomes, aquests dos són els més sol·licitats. A diferència d'altres estius, que era al revés, ja que els dos idiomes més demanats eren el francès, perquè hi havia molts turistes de França, i l'anglès, que aglutina moltes nacionalitats. Es podria dir que el turisme internacional a la ciutat s'ha reduït considerablement, tenint en compte la demanda d'idiomes de les rutes guiades per la ciutat».

El regidor de Cultura i Turisme, Alfons Martínez, declara que «la situació de Figueres és estable i esperem que es recuperi progressivament el turisme. S'han reprès les rutes guiades i les activitats culturals amb totes les mesures de seguretat i esperem que es vagi recuperant, tot i que ja és quelcom que percebem».