Fèlix Llorens i Palou (Roses, 1971) treballava de comercial i el 2015 va entrar a l'Ajuntament de Roses. L'any passat va repetir amb Gent del Poble (GdP), aquesta vegada encapçalant la candidatura.

Com ha anat aquest primer any del present mandat?

Ha anat bé, tot i que en la legislatura passada érem nosaltres i Junts per Catalunya. Aquest cop també hi ha ERC al govern, però, per part nostra, és una continuació de la feina que anàvem fent. La incorporació de socis nous ha sigut positiva i s'està treballant molt bé.

Què és allò que destacaran més, vostès, a l'hora de fer valoracions?

Això sempre és complex de dir, perquè es fa difícil. Tot el que fa l'equip de govern és important i és molt aviat per poder remarcar el que més importa d'aquesta legislatura.

L'any vinent hi haurà el relleu a l'alcaldia, amb l'entrada d'ERC. Què pot canviar en aquest equip de govern?

Entenc que, al govern, no hi ha de canviar res. Al final, el ciutadà veurà que la cara visible de l'alcalde és una altra persona, però l'acció de govern ha de ser la mateixa per als propers dos anys. Així és com vam signar el pacte de govern, on vam aportar el cartipàs municipal i les principals accions que s'han de tirar endavant.

Com s'ha portat l'arribada de la Covid a Roses?

Bé, com a la majoria de poblacions de costa. Tenir un sector econòmic tan monocultiu, com és el turisme, fa que hàgim de vetllar perquè aquest sector econòmic no fingeixi més del compte per no posar més en perill l'economia local. Hem d'intentar acabar l'estiu amb les màximes condicions possibles, perquè no se'n ressentin ni les empreses ni els llocs de treball, i esperant que, amb nosaltres, que venim dels serveis i del turisme, la gent no es vegi gaire perjudicada.

Quina afectació ha tingut per a les empreses de Roses?

Encara és aviat per dir-ho. Sí que és cert que hi ha hotels i comerços que no han obert. Però el que em fa més por són els llocs de treball que s'hauran destruït. Els números que ens arriben són molt confusos, estan molt barrejats, i suposo que, aquest hivern, podrem avaluar quina ha sigut la incidència en els llocs de treball de Roses.

Els ha fet redistribuir la tasca que tenien inicialment, això?

Sí, ja ho hem fet. Ens va coincidir l'inici de la pandèmia amb què estàvem aprovant, conjuntament amb altres municipis de la comarca, el Pla Estratègic de Promoció Econòmica de l'Alt Empordà i vam haver de modificar-lo perquè encara no sabíem quines serien les conseqüències de la pandèmia. Des de Roses hem redactat un pla de xoc amb la col·laboració dels empresaris per mirar les accions que es poden dur a terme aquest any per moderar l'economia local. Però encara s'haurà de veure com hem d'actuar els anys 2021 i 2022 per reconduir l'economia del poble. Hem de veure què queda pendent. Evidentment, hi haurà aspectes del pacte de govern que se'n poden veure afectats.

En el cas de Promoció Econòmica, això també ha afectat?

No, perquè els tres eixos que ens havíem marcat, com eren l'Aula Gastronòmica (és a punt d'acabar-se i la podrem inaugurar en breu, així que estem redactant el pla de treball), analitzar les necessitats formatives al sector de la pesca (aquest 2020 ha quedat aturat i no ho podrem desenvolupar, però tenim encara tres anys per poder dedicar-nos a això) i treballar per garantir la continuïtat comercial del mercat cobert, sí que podran tirar endavant. No sabem quin hivern ens ve a sobre ni quin 2021 tindrem.

Com ha de funcionar aquesta Aula Gastronòmica?

Ha de servir per fer cursos de cuina per a la població i per fer presentacions de productes de proximitat, sobretot lligats a la terra de l'Empordà. Està ubicada al port i ha estat finançada per donar a conèixer el món del peix, sobretot els peixos de poc valor, que fan que els pescadors no hi guanyin gaire, perquè la gent no els troba a les peixateries. Ha de servir també perquè els cuiners de Roses ho puguin utilitzar de taller i per experimentar entre ells. També ens haurà de servir per fer un triangle de visita turística, que seria l'Aula Gastronòmica, la visita a la llotja i a la barca Glòriamar.

La pandèmia ha canviat els hàbits, a l'hora de treballar en la formació?

Sí. Hem notat molt més interès, sobretot per part dels comerciants, sobre la venda en línia.