La DO Empordà ha arrencat aquest dilluns la verema dels seus cellers en un any en què es preveu recollir un 20% menys de raïm que en altres anys. De tota manera, el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO, Toni Roig, ha afirmat que aquest any el raïm té "un grau d'acidesa excel·lent" i per això calculen que serà una bona verema tot i la davallada en producció. El principal motiu d'aquestes pèrdues és la incidència que ha tingut el fong míldiu en les vinyes, un tipus de malaltia que s'ha incrementat amb les pluges i les humitats d'aquesta primavera. On més incidència ha tingut ha estat en produccions ecològiques, ja que no poden fer servir tants productes per eliminar el fong, i podrien arribar a perdre més del 50%.

{C} GMv2|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5f43d02afab46c04410d4515|GMv2 {C} GMv2_fin|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5f43d02afab46c04410d4515|GMv2_fin {C} GMv2|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5f43d02afab46c04410d4515|GMv2 {C} GMv2_fin|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5f43d02afab46c04410d4515|GMv2_fin

Després d'una primavera plujosa i un estiu sec, els cellers de la DO Empordà han començat la verema de les varietats de raïm blanc. Ho han fet entre una setmana i deu dies abans que altres anys, segons ha detallat el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig. Aquest estiu, els treballadors i els tractors recolliran un 20% menys de raïm que la mitjana d'altres anys, segons apunten les primeres previsions dels productors. Habitualment en tota la DO es recullen uns 10 milions kg de raïm.

El principal motiu d'aquesta davallada en la producció és les pluges que hi va haver a la primavera. Això va fer que aparegués el fong del míldiu i afectés molt més que altres vegades. Roig ha destacat que "la malaltia ha estat especialment virulenta" aquest 2020. De fet, el president de la Comissió Tècnica ha assegurat que "no és té memòria d'un any com aquest" en què el fong afectés de forma tan important a la producció del raïm.

A més, aquesta afectació ha tingut encara més incidència en els conreus ecològics. Roig ha recordat que aquest tipus de produccions no poden fer servir productes químics per eradicar plagues i malalties, com la del míldiu. Per això, en algunes vinyes ecològiques el fong ha fet perdre més de la meitat de la collita.

Un dels cellers on aquest fong ha actuat és en Cellers d'en Guilla, de Garriguella (Alt Empordà). En aquest cas, el seu propietari, Martí Vallès, ha assegurat que només recolliran un 80% de tots els raïms que habitualment tenen per culpa del míldiu. On més afectació ha tingut ha estat en les vinyes properes a una riera, perquè és on més humitat s'ha produït durant la primavera i ha portat a la reproducció d'aquest fong.

Un raïm de "qualitat excel·lent"

Malgrat la caiguda en producció, el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà ha avançat que la verema serà bona ja que els raïms tenen una "qualitat excel·lent". El principal motiu és que aquest estiu ha estat especialment sec i això ha fet possible que "el grau d'acidesa sigui excel·lent".

Mesures extraordinàries per evitar contagis

Els productors vinícoles també han pres mesures per evitar contagis de coronavirus entre els seus treballadors. Tal com ja es va anunciar amb els treballadors de camps de poma a les comarques gironines, el personal de la vinya s'ha dividit en grups reduïts per evitar la propagació del virus. A més, els productors també han recordat que els temporers que treballen en les vinyes de l'Alt Empordà són persones "que viuen al territori i fan desplaçaments curts". Això facilita que es pugui limitar la traçabilitat en cas que hi hagi una persona infectada.

Cada dia, només d'arribar a les vinyes, un responsable pren la temperatura a tots els treballadors i després, el personal s'ha de rentar les mans. A llarg del dia es mesura la temperatura una vegada més i es demana a tothom que es desinfectin les mans de forma habitual.

Per altra banda, a l'interior dels cellers també s'han pres les mesures sanitàries corresponents per evitar aglomeracions i per tal de garantir la distància social en tot moment. A més, els cellers també s'han hagut d'adaptar a les normatives sanitàries per a les visites. En aquest sentit, Toni Roig ha destacat que els cellers de la DO Empordà són "segurs" i agraeixen l'augment de visitants que han tingut durant aquest estiu. "En moments durs com aquests, que hi hagi un reconeixement de la nostra feina per part dels visitants de proximitat és molt important", ha afegit el president de la Comissió Tècnica.

En aquest sentit, Roig ha detallat que pels cellers ha estat una font d'ingressos que ha ajudat a minvar els efectes econòmics de la davallada en vendes que s'ha registrat des del confinament. Toni Roig ha recordat que bona part dels cellers, sobretot els petits, venen majoritàriament les seves ampolles al món de l'hostaleria. Ara, amb l'increment de visites i la posada en funcionament del portal de vendes en línia ha ajudat a aturar el cop.