El 30 d'agost s'ha programat una nova recollida de residus organitzada pel Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera (CRT Albera) i l'Associació CreatiBio, a la Vall de Montjoi, a tocar de la cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus.

Aquesta és la segona recollida dins del projecte "Padrins de tortugues", amb l'objectiu de millorar l'hàbitat de les diferents espècies de tortugues autòctones que viuen a la comarca de l'Alt Empordà i conscienciar de la importància de la recollida selectiva i el reciclatge de residus.

Igual que la primera recollida realitzada al març, s'emmarca dins del programa Libera, impulsat per Ecoembes i SEO/BirdLife. És una activitat gratuïta i oberta a públic de totes les edats i compta amb una presentació sobre les deixalles marines i les tortugues autòctones de la zona. Per a poder participar cal enviar un correu a la direcció info@creatibio.com.

Segons recorden els organitzadors, aquesta recollida es va veure postposada degut a la pandèmia de la Covid i al confinament viscut aquesta primavera. Així, quedaran per fer dues recollides més entre setembre i octubre.

Els organitzadors també expliquen que la situació amb les deixalles cada cop és més alarmant, principalment en entorns aquàtics. "L'Agència Europea del Medi Ambient calcula que cada any arriben als mars i oceans del món entre 10 i 12 milions de tones de residus, sent la majoria, plàstics. Molts cops, aquests residus hi arriben des de rius i altres ambients d'aigua dolça", han dit.

"El principal problema és que els plàstics, tot i ser molt fàcils i barats de produir, poden durar centenars d'anys mentre es van fragmentant en petits microplàstics, a la vegada que causen conseqüències ambientals, econòmiques i sanitàries", hi han afegit.

El projecte Libera, impulsat per SEO/Birdlife i Ecoembes, vol combatre la contaminació dels residus a tot l'estat espanyol, donant suport a diferents entitats que participen en accions d'educació ambiental i recollides de residus. Aquestes recollides permeten obtenir dades sobre els residus i l'origen d'aquests, ajudant a entendre millor la problemàtica existent.