L'escola de Palau de Santa Eulàlia va tancar les portes als anys quaranta. Ara, el Departament d'Educació, a causa de la pandèmia, busca espais i baixar ràtio de les escoles, i es planteja reobrir escoles rurals.

Hi ha prou mainada per a reobrir l'escola?

Tot i que tenim 99 empadronats, hi ha una tretzena de mainada potencial que podrien anar a l'escola i això ens dona una capacitat per reobrir-la. Des del Departament no ens han posat mínim, Però moltes famílies ja ens han dit que hi estan interessades, perquè és qualitat de vida. Més enllà de la cerca del Departament de nous llocs, també influencia que moltes famílies busquen anar a viure a rural, i tenim nous empadronats i gent que busca habitatge. Això vol dir equilibri territorial.

Un indici de la quantitat d'alumnes potencials de l'escola és el casal?

No n'havíem organitzat mai, i enguany hem tingut 30 nens al juliol i 30 a l'agost, tots empadronats o amb segona residència. Som el poble rural de l'Empordà amb més percentatge de jovent. Per tant, té recorregut.

El Departament demana tres requisits, a més de tenir suficients alumnes.

Ens demanen que tinguem un edifici que no requereixi gaires condicionaments ni obres, i el tenim, és l'actual ajuntament. El consistori es pot traslladar a l'antic edifici de l'Ajuntament. L'escola tindria molts espais, sales, i fins i tot la pista poliesportiva pot funcionar de pati. Només cal mirar quina normativa hem de complir. I d'altra banda, ens demanen que no manllevem a mainada altres escoles rurals. Els infants de Palau de Santa Eulàlia no van a Garrigàs, que és la seva escola natural, per temes de conciliació familiar, tan sols un d'ells ho feia i ara canvia a institut. A més, els pobles del voltant, Siurana, Sant Mori i Vilaür no tenen escola, i podrien també, portar els nens a la nostra escola. N'hem parlat amb els alcaldes i ho veuen bé.

Què suposa reobrir l'escola?

És bàsic i essencial pel futur del poble. Com a poble, una escola fa pinya i arrela al poble. Però també suposa un estalvi ambiental, perquè no hi ha transport i també pel que fa als menjadors, i la ciutat hi guanya perquè baixa les ràtios.

I el futur de la mainada al poble?

Si ho acompanyem d'un pla d'habitatge perquè aquesta mainada quan creixi i es vulgui quedar aquí tingui possibilitats reals d'accés, no ens convertim en un poble de segona residència, sinó en un poble viu i amb ànima.

El Departament us ha donat algun indici de quan es podria efectuar la reobertura?

No. Ens van demanar a micropobles qui estava disposat. A província n'han sortit 10. Tenim una reunió la setmana que ve amb el Conseller i el delegat territorial, on ens diran quines obren aquest curs i quines el curs que ve, dependrà de la visita presencial per veure quines possibilitats hi ha.