Des del 2017, el Memorial Democràtic acull i lidera el projecte Stolpersteine a Catalunya i coordina la col·locació de les llambordes stolpersteine als municipis que ho sol·liciten. Actualment n'hi ha 184 en record als deportats als camps nazis a 29 municipis. A la tardor s'hi afegiran un centenar de llambordes més arreu del territori, onze d'elles a Figueres.

Les stolpersteine són llambordes creades per l'artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir-hi lliurement. Per la seva singularitat i força es tracta d'una de les iniciatives artístiques de memòria més destacades internacionalment.

75.000 stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l'any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir 'pedres que ens fan ensopegar'. Són blocs de ciment, d'aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles el nom, amb l'objecte de treure de l'anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

Catalunya i el projecte Stolpersteine

La integració de Catalunya al projecte Stolpersteine comporta la visibilitat internacional de la deportació republicana. Aquest projecte artístic recorda de manera individualitzada les persones deportades i, alhora, les situa en una xarxa intereuropea. Es tracta d'un treball en curs permanent que pren la forma d'un memorial viu i dinàmic. Un homenatge personalitzat, reflexiu, discret i no monumental que incorpora la memòria al teixit urbà del territori català en una iniciativa pionera a l'Estat.

Les stolpersteine tenen també un gran potencial educatiu i són moltes les escoles que treballen la memòria de la deportació a les aules prenent com a punt de partida les col·locades al seu municipi. Recordar amb noms i cognoms i evocar els llocs on van viure els republicans deportats abans del seu exili permet que aquestes persones tornin a ser presents entre nosaltres, també des d'un vessant pedagògic.

Municipis amb stolpersteine i propera col·locació de llambordes

Actualment, n'hi ha a Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

Els municipis on es col·locaran llambordes stolpersteine aquesta tardor són: