La Iaeden i els veïns de Cantallops han guanyat el contenciós adminitratiu que havien interposat contra una granja de porcs situada al municipi, coneguda com Can Noguer. La sentència, segons l'entitat ecologista, "posa en dubte la funció pública del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de control de legalitat i compliment de les condicions mínimes de les granges segons la normativa vigent".

La IAEDEN i alguns veïns de Cantallops fa mesos que lluiten contra l'ampliació d'una granja de porcs que consideren que té unes "condicions pèssimes" i que "no compleix amb els requisits de la llicència" per la qual se l'havia autoritzat inicialment. De fet, l'entitat fa temps que insisteix en denunciar "la permissivitat" de l'administració pública, en concret del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en donar autoritzacions de les granges de porcí "sense cap supervisió ni rigor", i segons apunta l'entitat en un comunicat, "així ho constata" el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en sentència número 3139 de juliol de 2020.

Segons manifesten en el comunicat, la granja denunciada, a tocar del nucli de Cantallops," incompleix les condicions mínimes" de la llicència ambiental atorgada l'any 2008 i, a més, "havia iniciat els tràmits d'una ampliació de l'activitat existent de 720 porcs per arribar a 1222 caps".

Però pels denunciants, "el més indignant del cas", és que fins el dia d'avui "no compleix cap dels condicionants ambientals bàsics" de la llicència anteriorment atorgada.

En aquest sentit, el juliol del 2016, 78 veïns del municipi i la IAEDEN van presentar una denúncia per "incompliment reiteratiu" de les condicions imposades per la llicència ambiental i demanaven el tancament i la revocació de l'activitat ramadera. Segons l'entitat ecologista, el DARP "va obviar" aquesta denúncia.

D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat sentència sobre el recurs contenciós en el qual es va impugnar el control ambiental practicat a la granja els Noguers de Cantallops, seguiment que va servir per no declarar la caducitat de la llicència ambiental i per permetre continuar amb el funcionament de l'explotació ramadera porcina. Ara, el TSJC anul·la el control ambiental practicat, anul·la les dues resolucions dictades per la Generalitat per part de la Directora General de Qualitat ambiental i pel Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat i condemna a declarar en sentit desfavorable el control ambiental.

La prova pericial judicial emesa per un enginyer agrònom determina que la bassa de purins addicional no fou construïda ni instal·lada, i que la instal·lació de goma flexible adquirida pel titular de la granja no pot servir a l'efecte de computar com a bassa de purins i capacitat mínima d'emmagatzematge de les dejeccions ramaderes, segons explica l'entitat, perquè a més estava plegada a l'interior del magatzem. "Totes aquestes parts van considerar que un paquet amb una lona plegada dins d'un magatzem, era una fossa de purins en funcionament d'una explotació ramadera d'un "país m-o-d-e-r-n i avançat com el nostre..." lamenten des de l'entitat Iaeden. "Tot plegat una vergonya, que esperem que serveixi perquè totes les institucions i organismes que han de vetllar pel compliment dels mínims requisits ambientals de les granges porcines facin la feina ben feta i amb rigor".

Aquesta sentència s'ha posat en coneixement al Jutjat Contenciós de Girona que tramita un altre recurs contenciós en el qual se sol·licita que es deixi sense efecte la llicència ambiental de la granja, que es declari la caducitat de la llicència pels incompliments denunciats i que s'ordeni immediatament el seu tancament i clausura.