Davant el repunt d'estiu a les carreteres de dones que exerceixen sense protecció contra la Covid, l'alcaldessa de la Jonquera, un dels focus principals, i presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez, parla de la situació.

Quina situació es viu ara a la Jonquera en temes de prostitució?

Tornem a detectar una pila de noies a la carretera i a tot l'Empordà. Es una situació que em preocupa. Aquestes noies són un col·lectiu vulnerable que torna a estar a la via pública, evidentment sense prendre cap tipus de mesura sanitària perquè s'entén que el distanciament no existeix en aquest cas.

Els clubs estan tancats i més noies tornen a la via pública?

Realment no estan tancats perquè no hi ha cap tipus d'instrucció que digui que els locals de pública concurrència on s'exerceix la prostitució -que és l'activitat amb què està donat d'alta a la Jonquera, per exemple el Paradise- hagin d'estar tancats. També passa que els clubs tenen sovint diferents llicències d'activitats i això fa que es mantenguin oberts.

Erradicar la prostitució al carrer és el cavall de batalla?

Fa temps que reivindico que el tema de la prostitució a la via publica s'ha d'abordar, però només des d'un vessant policial, ja que aquestes noies no deixen de ser víctimes del sistema. A la via pública hauria d'estar prohibida, però la prohibició ha d'anar acompanyada d'altres recursos als quals es puguin acollir aquestes noies. Aquest és el seu modus vivendi i si no exerceixen no tenen cap tipus d'ingrés.

Tot i el coronavirus, hi ha un repunt d'activitat aquest estiu?

Igual que tots els estius, però així com la resta de la població està prenent una sèrie de mesures contra la Covid, es detecta que aquestes noies és impossible que les compleixen i són un focus de contagi tant per a elles com per als possibles clients. Com a presidenta del Consell Comarcal, que participo setmanalment en el comitè d'emergències del coronavirus, he instat que s'actuï tant des de la Generalitat com del Govern posant una sèrie de mesures sanitàries i socioeconòmiques per tal d'ajudar-les.