Amb l'objectiu d'evitar la propagació del coronavirus entre els treballadors del camp dels municipis compresos a l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala (gestionada per la Fundació Salut Empordà), el dispensari de Sant Pere Pescador, l'Ajuntament del municipi i l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l'Alt Empordà han posat en marxa diverses accions. D'aquesta manera es busca fer pedagogia, prevenir el contagi de la COVID-19 entre aquestes persones i promoure les mesures d'higiene i seguretat en el moment en què acaben la jornada laboral.

Cal tenir en compte que l'ABS l'Escala inclou poblacions que tradicionalment tenen explotacions agrícoles -poma, vinya i oliva- i entre els seus habitants n'hi ha molts que es guanyen la vida al camp.

A l'hora de posar en marxa les accions, s'ha tingut present que s'ha de diferenciar entre els treballadors que resideixen a la zona durant tot l'any i els temporers, que es desplacen fins aquí a l'època de collita, que comença a l'agost i s'allarga fins a la tardor. Ambdós disposen de pocs recursos econòmics, però mentre els primers tenen un domicili fix -tot i viure en els anomenats pisos pastera-, els segons no. Tot plegat implica que, un cop acaben la jornada laboral, moltes vegades no poden seguir les mesures de prevenció indicades per evitar la propagació del coronavirus.

Coneixedors d'aquesta situació, professionals de l'ABS l'Escala, l'Ajuntament de Sant Pere Pescador i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a principis de juliol van començar a definir una sèrie de mesures.

D'una banda, aquests dijous 13 d'agost a la tarda, personal sanitari, amb el suport de mediadores interculturals, van impartir una sessió de formació a una quarantena de capatassos de les diferents explotacions agrícoles perquè ajudin a garantir que es fan les coses bé al camp i a difondre les recomanacions de prevenció entre els companys. Se'ls va explicar com desplaçar-se de manera segura en transport públic, bicicleta o en vehicle compartit i com fer servir la mascareta (canviar-la cada 2/3 dies com a màxim i dur-la tapant boca i nas).

Pels treballadors del camp que comparteixen pis, ja que no poden mantenir la distància de seguretat, es va incidir en la importància de rentar-se bé les mans, guardar la roba en una bossa d'escombraries tancada o rentar-la a 60 graus, dutxar-se diàriament amb aigua i sabó i rentar la tovallola o ventilar-la al sol. I sobre la higiene de l'habitatge compartit, se'ls va aconsellar neteja diària i ventilació dels espais 10 minuts al matí i 10 minuts a la tarda, amb desinfecció diària de lavabo i cuina.

Per als temporers que no tenen un domicili fix, l'Ajuntament de Sant Pere Pescador juntament amb la Creu Roja ha muntat un dispositiu al pavelló d'esports del municipi. La finalitat és que aquests treballadors disposin de dutxes, rentadora i assecadora, la qual cosa els permetrà garantir la seva higiene personal. L'horari d'aquest servei és cada dia de les 18 h a les 21 h, de manera que hi puguin anar directament en finalitzar la jornada laboral.

D'una altra, a partir del fet que tots els treballadors disposen d'un telèfon mòbil propi, s'ha ideat un sistema per mantenir aquestes persones informades periòdicament de les recomanacions de prevenció del coronavirus, tenint en compte la dificultat idiomàtica. Cada setmana el metge i la infermera del dispensari de Sant Pere Pescador graven missatges curts d'àudio amb consells concrets que l'equip de Benestar Social del Consell Comarcal de l'Alt Empordà tradueix a les diferents llengües que parlen aquests treballadors -mandinga, àrab, fula i romanès-. El circuit es completa amb la figura de les mediadores interculturals, que mitjançant les xarxes socials fa arribar els missatges traduïts als capatassos o a les persones de referència de les explotacions agrícoles, perquè al seu torn els reenviïn als companys. "Partim de la idea de la mediadora intercultural com a figura clau en aquest procés de comunicació i de prevenció del contagi. El que busquem és que els treballadors prenguin consciència del risc d'emmalaltir i es cuidin entre ells", explica Gemma Llombart, infermera del consultori de Sant Pere Pescador. "Són mesures molt senzilles però esperem que donin resultat. Tenint en compte les condicions socioeconòmiques concretes d'aquestes persones, hem buscat la manera més fàcil i entenedora d'arribar a elles", afegeix el metge Enric Pous.