Creu Roja Roses-Castelló d'Empúries ha començat una campanya de sensibilització sobre la Covid-19 adreçada a joves d'entre 17 i 25 anys i centrada en espais d'oci nocturns. L'objectiu és incidir en la prevenció de la transmissió i contagi del virus, centrant-se principalment en l'ús de la mascareta i la distància de seguretat necessària.

Per arribar a aquesta franja d'edat, l'entitat ha contractat deu joves informadors, sis destinats a la sensibilització a diverses zones d'Empuriabrava i quatre a Roses, que treballen a peu de carrer en equips de dos. Tots els agents han rebut una formació de base per poder desenvolupar la seva tasca de la millor manera possible i se'ls ha demanat, també, tenir coneixements d'idiomes, principalment francès, per poder incidir en els joves turistes.

Des del dimecres 12 d'agost, tres equips d'agents cobreixen les zones d'Empuriabrava amb més afluència de gent jove.

Posar-ho en pràctica

L'Ivan i la Peggi, un dels duets d'informadors, expliquen que aquests punts d'intervenció estan «coordinats amb la Policia Local». La seva feina es basa a parlar amb la gent jove per saber quines mesures de prevenció prenen i recollir informació sobre la seva actitud davant les recomanacions, «si veiem que poden millorar quelcom per reduir el risc de contagi, els hi expliquem».

A més, per interactuar amb el públic tenen diverses eines. D'una banda, realitzen una enquesta: «Preguntem quins creuen que són els focus principals de contagi, i els informem de les respostes correctes».

D'altra banda, utilitzen dues dinàmiques per explicar la necessitat de mantenir la distància de seguretat, utilitzant una cinta mètrica i calculant la distància de dos metres entre l'informador i els usuaris. En un cas, l'informador utilitza un esprai amb aigua que va prement mentre s'acosta al jove, de manera que aquest s'adoni que realment li arriben les partícules quan s'ha reduït la distància però que aquestes no penetren la mascareta que porta. En un altre cas, l'informador anima el jove a fer bombolles de sabó, bufant amb i sense mascareta, de manera que es pot apreciar la impossibilitat d'emetre partícules amb la mascareta posada.

Les accions informatives de la campanya, que es realitzarà de l'11 d'agost al 15 de setembre, es du a terme de dimarts a dijous de les nou del vespre a la una de la matinada, i divendres i dissabtes de dos quarts de nou a una.