Joan Salellas és el Cap d'Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. L'obertura dels casals ha estat la primera prova de foc del retrobament d'infants des del tancament dels centres educatius, el març passat. Des de l'Àrea de Joventut s'han encarregat de l'assessorament dels casals i de fer les visites de seguiment entre altres funcions

Com s'ha desenvolupat aquest primer mes de casal?

Dins l'excepcionalitat ha anat prou bé. Els casals van funcionant amb el seu dia a dia, amb les seves dificultats però de moment tots oberts i funcionant, amb les limitacions que implica tot el context, però tot funcionant. Cal destacar que ha sigut gràcies a la implicació de totes les institucions i entitats, i sobretot al paper dels infants i tota la tasca dels educadors, monitors i directors de casal.

Com valora la iniciativa «Ens bevem l'estiu» que s'ha dut a terme a Tik Tok?

Ha sigut tot un èxit que ens ha aclaparat i ens ha sobrepassat, no ens esperàvem aquesta gran rebuda que ha tingut per part de les activitats de lleure, dels casals i de les diferents entitats que hi han participat. Tenim més de 40 mil visualitzacions. Fèiem cada any la trobada de casals d'estiu, en format presencial i a Figueres, i ja era un clàssic. Aquest any no la podíem realitzar i l'equip de treball del servei comarcal de joventut es va reunir per buscar una alternativa, i va sortir això del Tik Tok. No sabíem quina rebuda tindria, i la participació ha estat massiva i ens han dit que ha agradat molt. Els participants han rebut una cantimplora com a obsequi, i així fomentar l'ús individual de l'aigua que és també una de les mesures preventives en aquesta pandèmia.

Tenen pensat continuar fent iniciatives a Tik Tok?

Ens ha servit per entrar en aquest món que està tenint molt d'èxit. A partir d'ara l'utilitzarem com a canal de difusió i comunicació amb els joves.

S'han detectat casos de Covid-19 als casals de la comarca?

No hem tingut casos. El que sí que hem tingut és algun infant que ha mostrat els símptomes, i, mentre no teníem els resultats de les proves PCR, el seu grup de convivència l'hem aïllat fent que es quedessin a casa.

Els casals s'han pogut fer, les acampades i colònies, també?

Els casals s'han mantingut perquè és un servei que es dona a la població de la comarca, però hem vist com les acampades i colònies ha baixat molt, sobretot de la gent provinent de fora que venia aquí, i això que eren un dels destins per excel·lència.

Molts infants no havien tingut contacte amb altres iguals des del tancament de les escoles el 12 de març. Com s'ha gestionat?

Aquest vincle emocional i tornar-se a retrobar ha estat un dels grans reptes dels educadors i monitors dels casals. És un dels punts que des de la Generalitat, el Consell Comarcal i la resta d'institucions s'ha fet més incís. S'ha volgut treballar aquest vincle i aquest retrobament entre nens i nenes que feia temps que no tenien aquest contacte. Des del Consell, vam realitzar un curs temàtic per monitors i directors per treballar l'educació emocional dels joves, bàsicament per tenir estratègies davant d'aquesta situació.