El pastor transhumant Víctor Rojas ha acompanyat les ovelles del celler laVinyeta, de Mollet de Peralada, fins a la Vall del Bac, on els animals passen l'estiu. Víctor Rojas és un dels pastors que necessiten diversificar les fonts d'ingressos per poder fer front a les despeses de pernoctacions i dietes. Per això, en el marc d'un projecte que ha anomenat Arkàdia, han posat a la venda unes samarretes de caire solidari, en què hi ha estampades diverses il·lustracions: una lletra «a», d'Arkàdia; el símbol de laVinyeta; la paraula «transhumants», i la frase «Els camins seran sempre nostres».

Víctor Rojas té 31 anys i, des d'en fa vuit, quan va entrar a l'Escola de Pastors, fa aquesta activitat. Va estar un any i mig a Nova Zelanda i a Austràlia aprenent sobre ramaderia extensiva. També ha fet de pastor a França. En tornar a Catalunya, la seva intenció era fer de pastor de muntanya al Pirineu Occidental i hi va estar quatre anys. Explica que, quan va complir els 30, va pensar que havia arribat el moment de posar seny i es va decidir a formar el seu propi ramat.

Aquesta oportunitat la va trobar a laVinyeta, de Mollet de Peralada, on comparteix, amb Josep Serra i Marta Pedra, el caràcter emprenedor. Els responsables del celler empordanès feia temps que buscaven combatre la massa vegetal que creix entre les vinyes i els olivars d'una forma ecològica, sense haver de llaurar i evitant, alhora, l'ús d'herbicides i fungicides. L'alternativa més adient la van trobar amb l'ús d'un ramat i, de seguida, es van posar d'acord amb Víctor Rojas.

Vida per camins ramaders

Vida per camins ramadersAixí és la vida del pastor: aquest estiu ha sortit del celler laVinyeta per fer la transhumància cap a la Vall del Bac. A finals de juliol, deixant el ramat en bones mans, va marxar al Pallars Sobirà, a treballar en el projecte Piros Life de consolidació de la població d'os als Pirineus Centrals. Torna a mitjans d'agost a la Vall del Bac i es retrobarà amb els seus animals. A l'octubre, emprendrà de nou camí cap a Mollet de Peralada, on pasturarà fins a finals de febrer. I, aleshores, acompanyarà les ovelles a Cadaqués, per, a finals de maig o principi de juny, tornar a laVinyeta.

El cicle es repeteix: de Mollet de Peralada se n'anirà cap a la Vall del Bac de nou, passant per camins ramaders de Masarac, Biure, Boadella d'Empordà, Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, Sadernes i Montagut. El pastor confia que l'any que ve podran pujar fins a cotes més altes, per sobre de la Vall del Bac.

«Diferents persones del món de la transhumància em van ajudar a trobar les carrerades, per a mi un patrimoni que cal protegir. De mica en mica, i caminant molt, va ser com vaig arribar a Cadaqués. Aquí, vaig establir un acord amb el Mas de la Senyora i amb particulars perquè els pogués pasturar en les vinyes i els olivars», relata el pastor.

Estalvis per iniciar el projecte

Estalvis per iniciar el projecteVíctor Rojas va iniciar el seu projecte amb uns diners que havia estalviat i sense el suport econòmic de cap administració. Amb un ramat de bestiar de poc més de cent caps de raça ripollesa.

«No faig negoci al majorista, sinó al consumidor directe, eliminant intermediaris perquè ells paguin un preu just i jo rebi també un preu just pel producte que elaboro. Per tal de poder fer front a les despeses de pernoctacions i dietes i, tenint en compte que jo no he demanat cap ajut a l'Estat, he de diversificar una mica la meva font d'ingressos. Mentre el ramat està a la Vall del Bac, entre finals de juliol i mitjan agost, vaig al Pallars Sobirà a treballar per a tercers dins el projecte de conservació de l'os, i també hem tirat endavant ara la venda de les samarretes», comenta el pastor, alhora que anima a trobar informació sobre la iniciativa d'Arkàdia al web i als perfils de xarxes socials de laVinyeta.

La seva intenció és poder tirar endavant noves iniciatives per posar en valor la transhumància, i per això està pensant en la idea de l'apadrinament d'ovelles a partir de l'any vinent.