El cocteler rosinc Cristian Hornos Jiménez, de 31 anys, crea i elabora còctels utilitzant tècniques d'alta cuina aplicades a la cocteleria clàssica i creativa. Ha estat bar manager en hotels prestigiosos de Barcelona, com Sofía Barcelona i Hyad Barcelona; ha treballat a Miami i ha participat en esdeveniments gastronòmics amb primeres espases de la cuina com Paco Pérez i Albert Adrià. El seu prestigi l'ha portat a ser responsable de la carta de cocteleria del VIP Village en circuits europeus de MotoGP.

La cuina, el paisatge, la memòria, les aromes... són fonts d'inspiració en les creacions d'aquest especialista en cocteleria gastronòmica. Format al costat de Manel Vehí, del Boia Nit de Cadaqués, ha treballat en locals sofisticats de tot el món. Ara està a l'Hotel Vistabella de Roses.

Com encaixa la seva feina en el món del motociclisme?

Estic en un espai exclusiu del ViP Village, que es coneix com el VIP Lounge de Ducati, que té Philip Morris com a espònsor. Faig tota la gestió de la barra, elaboro els menús i també elaboro còctels a partir del que em demana el client. Per exemple, Philip Morris em diu que ha creat una classe de tabac amb una sèrie de gustos i que necessita que jo faci tres o quatre còctels que maridin amb aquests sabors. És el mateix que faig a l'hora d'elaborar còctels inspirats en plats de cuina.

Com defineix el seu estil de cocteleria?

Està molt enfocat, sobretot, a la gastronomia. Ara fa quatre anys que estic a l'Hotel Vistabella, que té estrella Michelin, gestionant totes les barres, i treballo a la cuina, amb el xef Rafa Zafra. M'agrada moltíssim conversar amb ell per aprendre a fer coses noves. M'he especialitzat en còctels que són versions de plats. Fa poc hem creat cheescake o faves catalanes en còctel. És molt divertit fer coses així.

El seu ventall de creacions té un nombre?

És molt difícil de definir. Podria estar creant uns vuitanta o noranta còctels a l'any, tots nous. De fet, passo vint-i-quatre hores, els 365 dies de l'any, treballant.

Això és possible?

Sí, perquè penso que no deixo mai de treballar, sempre estic activat. Quan vaig a un restaurant i tasto un plat estic pensant que el podria maridar amb això o amb això altre. Per exemple, una amanida que porta mango, fruits secs... ja estic pensant en un còctel basat en aquesta amanida. Quan vaig al camp a passejar o quan faig esport amb la bici, no puc deixar de fixar-me en les olors, en la botànica, i ho aprofito per crear, per elaborar.

FOTO: EDUARD MARTÍ

Seria capaç de recomanar un còctel?

El meu còctel preferit és el Margarita, però per poder recomanar un còctel és molt important saber què és allò que el client està buscant. A més, cada còctel té el seu propi espai del dia. No és el mateix un còctel aperitiu, que un còctel d'havent dinat o havent sopat. És molt important, quan vagis a una cocteleria, que el cambrer sàpiga què és allò que et ve més de gust.

I això com s'expressa a l'hora de demanar un còctel?

Depèn del moment, potser et ve de gust una combinació cítrica o seca o dolça o floral o alguna cosa nova... depèn del que estiguis buscant el cocteler t'ha de saber fer una elaboració a la teva mida. És molt guai quan encertes allò que busca el client, perquè a través d'un còctel pots fer viatjar una persona a un món de sabors i aromes.

De quina manera es va introduir en el món de la cocteleria i per què va triar aquesta professió?

Quan tenia 18 anys, vaig començar a treballar de cambrer a la discoteca Chic de Roses i ja aleshores em vaig adonar que allò que més m'agradava era interactuar amb la gent, escoltar els seus gustos i fer alguna cosa a petició del client perquè se sentís satisfet. Em va motivar moltíssim aquesta feina i, després d'aquí, vaig anar a treballar a una cocteleria, a Roses mateix. El pas següent va ser anar a fer la formació a Barcelona i, com veus, per a mi, això cada dia és més, i més i més. M'agrada aprendre cada dia, anar a treballar per tot el món, anar a països on tot és molt diferent d'allò que tu fas.

Tenen alguna marca els seus còctels?

Bé, ara, amb tot això que està passant de la Covid, he estat creant un projecte, que es diu Cocktails to Go, que és un servei de còctels a domicili. Al Vistabella tenim unes minicartes i pots demanar còctels, te'ls embotellem i te'ls portem a la porta, o fins i tot al vaixell, si estàs navegant a la badia. Amb l'Ona de Roses, també fem el take away de còctels, i crec que són coses noves que penso que no s'havien fet mai abans.