L'Ajuntament de l'Escala s'ha trobat, a sobre de la taula, amb un projecte per construir un aeròdrom en uns terrenys del seu terme municipal en direcció cap a Viladamat. En el darrer ple celebrat dilluns de la setmana passada, el grup municipal d'ERC, a l'oposició, ho va preguntar a l'equip de govern socialista. L'Ajuntament escalenc ha tramitat el projecte de l'aeròdrom, que aniria ubicat entre la zona de les Corts i el Camp dels Pilans i el municipi veí de Viladamat. El projecte d'un particular està essent estudiat, actualment, pels departaments de la Generalitat que l'han d'avaluar.

En aquests moments, és a les portes de Medi Ambient, però el consistori escalenc considera que «serà inviable», perquè estaria situat molt a prop dels parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes. A més, també destaca el fet que hi ha un aeròdrom construït molt a prop, i els dos factors podrien fer-lo inviable.

El regidor d'Urbanisme escalenc, Josep Bofill, explicava al plenari la situació del projecte: ho considerava viable urbanísticament parlant, però amb molts inconvenients per l'entorn i la proximitat amb el de Viladamat.

Aquest cas ha generat, per tant, diversos dubtes a escala municipal, i ha fet aixecar valoracions de sectors que hi tenen a dir en un moment crític a causa de la Covid-19.

Cas de Bellcaire

A principis de l'any passat, ja es va produir un cas semblant, ja que l'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà, municipi veí de l'Escala, anunciava que tornaria a portar al ple el projecte per fer un aeròdrom i un museu de l'aire. L'equip de govern de Bellcaire havia convocat un ple extraordinari i el tràmit arribava després que s'aixequés la suspensió de la iniciativa i es recopilessin diversos informes complementaris sobre l'impacte acústic i paisatgístic del projecte. En total, s'hi havien presentat cinc al·legacions.

Durant el plenari, el govern de Bellcaire anunciaria si s'havien estimat les al·legacions i la decisió que havia pres: si donava el vistiplau a la iniciativa i l'enviava a Urbanisme, si requeria als promotors que esmenessin alguns aspectes o bé si la denega. El projecte, però, queda aparcat.