La vigília de Sant Pere de 1999, l'Ajuntament de Figueres va lliurar a l'aleshores cap de l'Estat espanyol, Joan Carles I, la Medalla d'Or de la Ciutat. Fins aquell moment, la màxima condecoració municipal només havia estat concedida a Salvador Dalí i Domènech (1973). Coincidint amb el vint-i-unè aniversari del lliurament del guardó a l'actual rei emèrit, ERC, CUP-Guanyem Figueres, i Canviem Figueres han presentat una moció per debatre la retirada d'aquesta insígnia argumentant «el llegat franquista que representa la Monarquia Espanyola i la conducta impròpia d'un Cap d'Estat que ha demostrat l'actual rei emèrit».

Aquesta moció s'havia de debatre en la sessió plenària del 6 de juliol passat, però va quedar damunt la taula per un defecte de forma i s'haurà de tractar en el ple d'agost, previst per aquest dilluns. Des de 1999 fins ara hi havia hagut altres intents similars. L'any 2014, el plenari va tombar una proposta presentada per la CUP. Avui, la postura dels diferents grups municipals fa preveure un desenllaç diferent.

Jordi Masquef, exalcalde i portaveu de Junts per Figueres, deixa clar que «l'Ajuntament té una normativa molt clara a seguir en el cas de la retirada d'una distinció o d'un honor a una persona. Suposo que el govern municipal ja la deu conèixer i l'aplicarà. Per tant, primer, s'ha de seguir el procediment establert i no enviar la moció als mitjans de comunicació quasi una setmana abans i, en canvi, passar-la als grups municipals la nit abans del Ple. La nostra, en qualsevol cas, era una postura molt clara des del primer moment: aplicació de la normativa municipal en aquests casos i, després, totalment d'acord en la part resolutiva de la moció.

Sobre el canvi de perspectiva històrica que pot generar ara Joan Carles I respecte de la que tenia el 1999, Masquef recorda que «la distinció va ser aprovada majoritàriament per un ajuntament democràtic presidit per l'alcalde Joan Armangué, del PSC. No ens referim, per tant, a distincions lliurades per corporacions no sorgides de les urnes. Això cal remarcar-ho i tenir-ho present. Ara bé, és evident que dues dècades més tard, l'actitud observada pel rei emèrit no és digna d'aquesta distinció. Nosaltres no jugarem al revisionisme històric, només ens manifestem a favor de privar Joan Carles I del màxim honor que la ciutat de Figueres pot donar a una persona. És evident que no se'l mereix».

«Damnatio memoriae»

Jesús Quiroga, portaveu d'ERC, defensa la moció presentada pels tres grups del Govern i argumenta: «Hi ha un concepte històric, potser assimilable a aquesta situació, damnatio memoriae, concepte que en un context democràtic permet que una societat faci revisió de les seves pròpies decisions i les adapti al present. És inadmissible que cap persona estigui per sobre de la llei i menys quan tots els indicis l'assenyalen com un corrupte. Situacions com aquestes fan tremolar els pilars d'una societat democràtica. Els gestos institucionals, en aquest cas, són necessaris i un imperatiu pels càrrecs electes d'un sistema democràtic».

L'alcalde Joan Armangué en el moment de lliurar la Medalla d'Or a Joan Carles I el 1999. EMPORDÀ

Per a Alfons Martínez Puig, portaveu del PSC, «independentment del sentit de vot que acabem adoptant en el plenari, la postura que tenim com a grup municipal és crítica amb tot allò que no sigui l'exemplaritat dels alts representants de l'Estat». El regidor de Cultura i historiador mira enrere per reconèixer que «la percepció» de la trajectòria del rei emèrit «és pitjor que fa vint anys. No només per l'actualitat, sinó per episodis anteriors molt poc afortunats».

«Erosionar la democràcia»

Héctor Amelló (Ciutadans) ja avança que «hi votarem en contra. En primer lloc, perquè en ple augment de casos de Covid-19 a l'Alt Empordà, que la prioritat del govern d'ERC i PSC sigui debatre la retirada d'una medalla atorgada fa més de vint anys, és una frivolitat imperdonable. Tenim una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents que està posant les famílies, les empreses i els autònoms al límit. Retirar la medalla ens ajuda a solucionar la crisi? Evita que emmalaltim? Ens ajuda a evitar destruir el teixit econòmic? No. Això és una ocurrència més a la qual ens tenen acostumats un govern de populistes i nacionalistes que ni tan sols sembla seriosa davant la greu situació que estem vivint. La prioritat d'ERC i PSC de Figueres hauria de ser veure com ajudar els ciutadans a superar aquesta complicada situació que ens està posant al límit».

«D'altra banda -afegeix Amelló- l'objectiu dels socis del PSC només és erosionar els pilars de la democràcia i usar el cas per a criticar un pilar de la Constitució, que és la monarquia. Avui dia només existeixen informacions en premsa. La justícia espanyola funciona i el que cal fer és deixar que treballi, perquè tots els ciutadans han de respondre davant els tribunals si incorren en delictes. Així com tot ciutadà té dret a la presumpció d'innocència».

Guanyem Figueres-CUP, representat per José Castellón, va ser un dels grups impulsors d'aquesta moció «en considerar que es donaven els condicionants perquè aquesta prosperés a diferència del que havia passat en les anteriors vegades». Castellón i els seus companys asseguren que, «per a nosaltres, la situació no ha canviat, no haguéssim estat d'acord a lliurar-la el 1999. Recordem que Joan Carles I va ser rei gràcies al dictador, de manera que la monarquia es va restituir en democràcia sense elecció popular per molt que es vulgui apel·lar a la Constitució del 78. La valoració social actual que té tant la figura del rei emèrit després dels constants casos de presumpta corrupció i conducta deshonrosa, la de l'actual rei després de la resposta el 3 d'octubre com del conjunt de la Monarquía Española fa que molts defensors estiguin contrariats a l'hora de mantenir-los els honors».

Pel que fa a Canviem Figueres, Xavier Amiel accentua el fet que, «si hem presentat la moció, és perquè estem convençuts del seu contingut. Si som un govern republicà de canvi, progressista i transformador, no en tenim cap dubte. Més enllà de si n'era mereixedor el 1999, cal valorar que, aquests darrers anys, ha tingut un comportament que no ha estat exemplar com a Cap d'estat».

L’exalcalde del PSC Joan Armangué ho té molt clar

Joan Armangué (PSC) va ser l’alcalde que va lliurar la Medalla d’Or a Joan Carles I. «En el context de l’any 1999, per mèrits democràtics i estratègia de ciutat, en l’àmbit dalinià, era una distinció que vaig proposar i defensar dins l’encaix amb els valors republicans, entesos com la defensa de les normes democràtiques, basades en drets, llibertats i en valors morals compartits», recorda, abans d’afegir que «avui, en el context actual, més de vint anys després, la seva conducta, guiada per la luxúria i la cobdícia, no el farien mereixedor a cap distinció per no respectar una ètica essencial. Maquiavel defensava la virtut com a principal valor republicà. La virtut que tot guardonat per una institució pública ha de posseir i projectar i, la seva manca és l’única raó, al meu criteri, que justifica la seva retirada».

Felip V, primer rei Borbó, es va casar a Figueres

La història de la vinculació de Figueres amb la reialesa té molts apunts destacats, entre ells el fet que Felip V, el primer rei de la dinastia dels Borbons, es va casar a l’església de Sant Pere de Figueres amb Maria Lluïsa de Savoia el 1701.