Nou alliberament de tortugues d'estany a la zona de l'estany de Banyoles. Aquest cop ha estat a les llacunes de Can Morgat de Porqueres on s'han deixat anat vuit exemplars, cinc femelles i tres mascles. Tenen dos anys i s'han criat en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera (Garriguella).

L'alliberament forma part del projecte de reintroducció de l'espècie liderat pel Consorci de l'Estany i amb el suport de l'entitat Limnos i el centre de reproducció. Des que es va iniciar el 2010, ja se n'han deixat anar 158 a la zona, on s'han adaptat molt bé a l'entorn i des de fa uns anys ja s'han detectat els primers naixements.

L'any 2008 es va detectar un dels darrers exemplars i l'espècie estava gairebé extingida a la zona.

Per casualitat, fa gairebé dotze anys, es va detectar un exemplar de tortuga d'estany travessant una carretera propera a l'estany de Banyoles. Com que era una espècie que gairebé s'havia extingit, es va decidir preservar-la i intentar que es tornés a introduir al seu hàbitat. El director del Consorci de l'Estany, Albert Tubau, ha destacat que en aquests anys els animals que han anat reintroduint s'han adaptat "molt bé" al medi, cosa que es pot comprovar perquè, fins i tot, han arribat a criar.

Tenir cura de les tortugues autòctones i potenciar que creixin en el seu espai natural és una tasca que van haver de començar a fer després de l'aparició de les tortugues exòtiques, una altra espècie que no té res a veure amb la tortuga d'estany autòctona del país i que provoca la seva desaparició.

Albert Tubau ha aprofitat per fer una crida perquè la gent no vagi a l'estany a deixar anar les tortugues exòtiques quan es fan grans i ja no les volen a casa. "Potser de bona fe, venen a l'estany pensant que aquí estaran molt bé, però això no és així i, a més, fan molt de mal a l'ecosistema propi", ha afegit el director.

Hi ha trampes a tot l'estany per atrapar tortugues invasores i cada any se'n treuen algunes. "Per sort s'ha fet molta feina i cada vegada se'n troben menys", ha destacat Albert Tubau. Els depredadors naturals de la tortuga són el senglar, la llúdria o el bisó americà.

De la seva banda, el responsable del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, Joan Budó, ha explicat que en total ja han alliberat uns 700 exemplars criats en captivitat, 158 a l'Estany de Banyoles. Les que s'han alliberat aquest dimarts tenen dos anys de vida. A banda de l'estany, també es dediquen a reintroduir l'espècie al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el Parc Natural del Baix Ter i a diferents indrets de la conca del riu Ter.

Des de l'entitat Limnos, Sònia Amaya i Carles Quer han destacat que al llarg del temps s'han anat desenvolupant diferents propostes d'educació ambiental al voltant de la tortuga d'estany amb l'objectiu que tothom se senti "implicat" en la conservació de l'espècie.