El senador d'ERC per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha exigit al govern espanyol un fons econòmic específic per refer les zones afectades primer, pel temporal Dana l’octubre de 2019 i, després, pel temporal Gloriael gener de 2020.

Jordi Martí ha recordat que la suma dels danys a les comarques de Girona supera els 25 milions d'euros només en inversió i en competències estrictament municipals.

“Aquí hauríem d'afegir totes aquelles actuacions que són competència d'altres administracions en el domini públic marítim terrestre o el domini públic hidràulic. Els efectes del Glòria en municipis com Cadaqués, Castell-Platja d'Aro o Calonge i Sant Antoni han estat molt visibles i no tots els treballs de reparació dels desperfectes s'han realitzat abans de començar la temporada turística”, ha destacat.

El senador per Girona ha recordat, en aquest sentit, a la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, que els ajuntaments estan fent front “a multitud de problemàtiques”, atenent els serveis bàsics i resolent les demandes ciutadanes sense tenir tota l’ajuda que se’ls va prometre.

“Els ajuntaments continuen, avui dia, sense certeses sobre les mesures econòmiques concretes per fer front als efectes dels temporals ocorreguts a la tardor de 2019 i gener de 2020, entre molts altres”, ha afegit.

El senador per Girona ha demanat al govern espanyol la redacció urgent d’un reial decret de zones greument afectades per respondre a les mesures més urgents per pal·liar aquests efectes causats pel Gloria i que encara són molt visibles en molts municipis de la Selva i de la Costa Brava amb l’agreujant que ja s’ha iniciat la temporada turística.

A més, Jordi Martí ha reiterat de nou al govern espanyol que la despesa imprevista en inversions i manteniment pot alterar “l’equilibri economicofinancer i l’equilibri pressupostari dels ajuntaments”: "I, a això, li hem de sumar la coneguda “regla de despesa” que no permet fer un ús lliure del superàvit i els romanents de tresoreria acumulats."

El senador ha lamentat també que el govern espanyol no hagi presentat a la Comissió Europea “la sol·licitud de contribució financera al Fons de Solidaritat de la Unió Europea per catàstrofe natural greu” amb l’objectiu de donar resposta a aquestes despeses d’inversió i/o manteniment dels municipis, que amb la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, s’han vist doblement afectats.

El senador per Girona, finalment, ha demanat el “compromís ferm” de l’estat per a la provisió d’un fons econòmic específic a fons perdut, via transferència directa a les comunitats autònomes.

“La Generalitat, per exemple va aprovar el 9 de juny una partida de 14 milions d'euros per pal·liar els efectes dels temporals Glòria i DANA destinada a ajudes a les infraestructures i equipaments de titularitat municipal. O la Diputació de Girona, que ha destinat prop de cinc milions a pal·liar els efectes del temporal Glòria. Els municipis i les entitats locals agrairan una mica de llum i concreció”, ha conclòs.