L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i el regidor d'Urbanisme, Xavier Amiel, anuncien que l'entorn de la Rambla es tancarà al trànsit de vehicles entre el 17 de juliol i el 13 de setembre, tots els caps de setmana des de divendres a primera hora de la tarda fins diumenge a la nit. D'aquesta manera l'Ajuntament vol potenciar aquest espai com a lloc de pas i lleure dels vianants en plena temporada turística i per a millorar la separació entre la gent al cor de la ciutat. "La voluntat no és complicar, sino de facilitar la distància de seguretat", ha dit l'alcaldessa.

Els vehicles només podran circular pels carrers que envolten el passeig entre les nou de la nit i les nou del matí dels dies esmentats. L'alcaldessa Lladó considera que amb el tancament s'aconseguirà "dinamitzar l'activitat comercial, gastronòmica i comercial de la ciutat durant el cap de setmana i d'aquesta manera, potenciar l'activitat econòmica en el període més turístic de la ciutat". El tancament estarà anunciat amb panells informatius des de diferents punts de la ciutat que convergeixen a la Rambla. La parada de taxis es reubicarà a la pujada del Castell.

Campanya de conscienciació

En paral·lel a la mesura de restricció de trànsit, l'Ajuntament està acabant una campanya de conscienciació sobre les mesures de seguretat que cal complir. L'alcaldessa ha recordat que l'ús de mascaretes o el distanciament social és obligatori a Catalunya, però no en altres punts d'Europa. "Ens estem trobant que en altres països aquestes mesures de seguretat no es prenen de la mateixa manera i no hi ha tanta consciència", ha afegit Lladó.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha valorat positivament el volum de turistes francesos i de la resta de l'Estat que opten per visitar la capital de l'Alt Empordà, tot i que encara no hagi obert el Teatre-Museu Dalí (ho farà a partir d'aquest dissabte 12 de juliol). Tot i així, ha fet una crida a l'"autoresponsabilitat" per no afavorir la propagació del virus.

Una proposta que Cs presentava en format de moció

La mesura anunciada aquest dilluns per l'Ajuntament de Figueres coincideix amb la proposta que va fer el grup municipal de Ciutadans sobre la pacificació de tres punts de la ciutat: la Rambla, la plaça de Catalunya i la plaça de la Palmera. El text s'havia de discutir aquest mateix dilluns en el plenari municipal, tot i que el govern local s'ha avançat en l'anunci d'aquesta mesura.

El portaveu de Cs a Figueres, Héctor Amelló, proposava reduir el trànsit en aquests tres punts per tal que les associacions de comerciants i restauradors poguessin organitzar fires, concerts i altres esdeveniments a la via pública. Amelló també defensava que aquests no haguessin de pagar taxes d'ocupació de la via pública amb l'objectiu de revertir les pèrdues acumulades durant el confinament.

Text