La vocació marinera i Mediterrània de Roses va més enllà del seu històric port pesquer i les seves paradisíaques platges i cales. També el seu port esportiu aconsegueix l'excel·lència com ho certifica la renovació de la seva Bandera Blava, guardó que valora la seguretat, accessibilitat, sostenibilitat, informació i educació. Un port que dOna servei a 485 embarcacions, de les quals 374 són amarraments fixos i la resta per a embarcacions transeünts. Aquest port té el seu complement en el GEN, Grup d'Esports Nàutics, que organitza i gestiona la gran varietat de disciplines que Roses ofereix als amants de l'esport en la mar; des de la vela o el submarinisme fins a paddle surf.

Al seu port pesquer -els orígens del qual es remunten al port natural existent en l'època dels romans, en el segle III a. C.- Roses suma també un important port esportiu, de referència en la Costa Brava catalana i perfectament integrat en l'espai urbà. Port Roses ha vist confirmada la seva qualitat amb la concessió, un any més, de la Bandera Blava; un reconeixement internacional que compta amb l'aval, entre altres, dels Organismes de Nacions Unides per al Turisme (OMT) i el Medi Ambient (PNUMA).

Els criteris per a la concessió d'aquest distintiu avaluen aspectes relacionats amb la informació i l'educació mediambiental que ofereix la infraestructura portuària (panells informatius sobre les instal·lacions i ecosistemes litorals, organització d'activitats d'educació ambiental al llarg de l'any), amb la gestió ambiental que es desenvolupa (pla d'acció ambiental, adequada gestió de residus...) i, finalment, amb la seguretat i serveis que ofereix: accessibilitat, equips de salvament i primers auxilis, etc.

Aquesta acreditació de Port Roses se suma als certificats de ecogestió i ecoauditoria EMAS i ISO 14001 que el port, juntament amb les platges, cales i passeig Marítim de Roses, ostenten des de fa anys.