Aquest divendres ens ha deixat Albert Tomàs i Bassols, a 85 anys. Nascut a Vilabertra, va destacar en el camp de l'activisme cultural, la defensa de la llengua catalana i la dinamització comercial com a botiguer a Figueres. Anys enrere va crear una Fundació que porta el seu nom i que ha participat en diverses publicacions i activitats empordaneses. Tota la seva vida la va dedicar a defensar la salvaguarda de la canònica del se poble natal. També va intentar, sense èxit, obrir un museu amb peces històriques que conservava a la seva casa de Llançà.

Biografia

Albert Tomàs Bassols va néixer el dia 8 d’abril de 1935 a Vilabertran, en el si d’una família arrelada a la població des de vàries generacions. Féu els primers estudis a l’escola del poble i després a Figueres, al col·legi dit del Senyor Pey, al carrer del Forn Baix. A partir dels 14 anys ja feia de pagès ajudant als pares a l’horta.

La seva llarga experiència de comerciant es va iniciar quasi per accident a partir de circumstàncies familiars: l’any 1958 va obrir, amb un soci, el primer establiment de venda d’electrodomèstics al carrer Ample de Figueres. El desembre de 1961 obre, ja tot sol, una nova botiga al carrer Monturiol, al xamfrà amb el mateix carrer Ample.

Electro-basar Albert va prosperar molt aviat, essent un exemple pioner de dinamisme, modernitat i qualitat aplicant tècniques, en aquells moments, novedoses en publicitat: cartells, rètols lluminosos, premsa, ràdio, presència anual a la fira-certamen de Figueres, etc.

Amb l’obertura d’un supermercat al figuerenc carrer de Peralada pel desembre de 1965 s’inicià una etapa d’expansió primer a Figueres, després a Llançà, Girona i, en determinades activitats, arreu de Catalunya. Aquella primitiva activitat unipersonal s’havia transformat en la cadena que es va anomenar Establiments Albert.

Durant la llarga etapa de petit empresari va procurar, dins de les possibilitats, donar suport i oferir iniciatives al món de l’art i la cultura, de manera que la publicitat d’Establiments Albert va servir moltes vegades d’excusa per promoure experiències i manifestacions culturals i lúdiques.

L’any 1995, als 60 anys d’edat, coincidint amb un incendi fortuït que va afectar la botiga del carrer de Peralada, Albert Tomàs va decidir posar fi a l’activitat a la que, al llarg de 37 anys, tants esforços havia dedicat, la qual li havia proporcionat maldecaps, però també moltes satisfaccions i moments agradablement inoblidables.

L’any 2004 va considerar que era el moment de fer realitat un projecte que venia reflexionant des de feia temps i va constituir la Fundació que porta el seu nom, amb seu a Llançà. Pels seus interessos intel•lectuals, era molt clar que les activitats de la fundació s’adreçarien a la recuperació i defensa del patrimoni cultural de la seva terra, l’Alt Empordà, i per extensió a foment de qualsevol manifestació de la cultura catalana. Les finalitats fundacionals de la Fundació Albert Tomàs i Bassols són, “promoure iniciatives que impulsin realitzacions que contribueixin a l’estudi, la recerca, la conservació, la promoció, la valorització social i la difusió del coneixement del Patrimoni artístic, monumental i cultural de les comarques de l’Empordà, sota qualsevol forma d’expressió”.

Al llarg de la seva dilatada vida, Albert Tomàs ha desenvolupat una gran activitat cultural, comercial i política, amb una notable presència pública i institucional.

Durant la llarga etapa de petit empresari va procurar donar suport i oferir iniciatives al món de l’art i la cultura, de manera que la publicitat d’Establiments Albert va servir moltes vegades d’excusa per promoure experiències i manifestacions culturals i lúdiques. Pel seu origen, i pels vincles que hi ha tingut al llarg de la seva vida, un dels seus objectius principals és el conjunt monumental de Vilabertran. Des de 1974 forma part del Patronat de Santa Maria de Vilabertran, del qual en va ser president en l’etapa de la transició democràtica.

En el món comercial, va ser impulsor a Figueres de l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer de Peralada, i de l’Associació de comerciants Rovell de l’ou de les quals en va ser president. També va crear la Federació de Comerç de Figueres.

En la política local ha sigut regidor en dos mandats. A Vilabertran, va sortir elegit en el període 1979 - 1983, encapçalant una llista d’independents que es presentà sota les sigles de CiU. A Figueres, va sortir elegit en el període 1991 - 1995, com a independent en la candidatura del PSC que es va quedar a l’oposició.

També va formar part de la candidatura de SI a les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre de 2012, per la circumscripció de Girona.