L’AECC-Catalunya contra el Càncer Girona va donar ahir el tret de sortida a la campanya de prevenció solar que recorrerà durant els mesos de juliol i agost diferents piscines i platges de les comarques de Girona:

  • 01/07 Piscina municipal descoberta Salt
  • 08/07 Piscina municipal de la Devesa de Girona
  • 15/07 Passeig marítim de Llançà
  • 22/07 Plaça de l’Església de Lloret de Mar
  • 29/07 Passeig del Mar de Palamós
  • 30/07 Plaça de la Sardana de L’Escala
  • 05/08 Passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols
  • 12/08 Passeig del Mar de Blanes

L’objectiu principal de la campanya és el de conscienciar a la població sobre les greus conseqüències que pot comportar una inadequada exposició al sol i la importància d’adoptar hàbits de protecció solar tant a l’estiu com a la resta de l’any.

I és que el càncer de pell és un dels tipus de tumor més freqüents. Segons dades de l'Observatori del Càncer de l’AECC, l'any passat es van diagnosticar 863 casos de melanoma de pell a Catalunya (84 a Girona) i 3.507 casos de càncer de pell no melanoma (339 a Girona).

El càncer de pell

El càncer de pell es produeix pel creixement anormal i descontrolat de cèl·lules cutànies que s'han alterat per la radiació ultraviolada (UV) procedent de la llum solar o dels llits de bronzejat. Per aquest motiu, se sol manifestar amb major freqüència en la pell exposada al sol.

Si bé és cert que a l'estiu és quan més es parla de protecció solar, pot ser que en altres estacions de l'any estiguem igualment exposats en excés al sol, especialment en les zones rurals i a la muntanya. El sol es reflecteix en gairebé totes les superfícies, per la qual cosa la protecció solar no tan sols s’ha de tenir-se en compte a l'estiu, sinó al llarg de tot l'any.

Diagnòstic precoç clau per la curació

Un altre dels objectius que persegueix aquesta acció és el de transmetre a la població que el 90% dels càncers de pell es poden curar si es detecten a temps identificant símptomes que responen a la tècnica coneguda amb el nom de ABCDE, tècnica que consisteix en avaluar Simetria (el contorn d'una meitat de la piga, que no és igual a l'altre), Bordes (les vores són desiguals, borroses o irregulars), Color (el color de les pigues és dispar i pot incloure tonalitats negres, cafès i canyella), Diàmetre (hi ha canvis en la grandària, generalment es tornen més grans) i Evolució (qualsevol canvi en la piga a les últimes setmanes o mesos).

67 anys d'experiència en la lluita contra el càncer

L’AECC-Catalunya contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 67 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Catalunya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari.

Forma part del seu ADN està al costat de les persones, pel que el seu treball s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant el procés de la malaltia si se li diagnostica; i millorar el seu futur amb l’impuls de la investigació oncològica.

En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’AECC aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d’investigació científica oncològica de qualitat. A dia d’avui, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: a Catalunya, ha invertit 22MEUR en 82 projectes d’investigació.

L’AECC integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. A Girona, l’AECC està estructurada en 39 delegacions locals, compta amb més de 203 voluntaris, 4.416 socis i 13 professionals.

Durant el 2019, l’AECC-Catalunya contra el Càncer Girona ha atès 944 persones afectades per la malaltia.