El Centre Excursionista Empordanès i l'entitat ecologista Iaeden han fet una denúncia pública contra el tancament dels camins veïnals de Cantallops, Sant Climent i Espolla a Requesens, i, a través d'un comunicat, demanen als ajuntaments de la Jonquera, Espolla, Sant Climent i Cantallops i al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i al Paratge Natural de l'Albera que treballin per la seva reobertura.

En el mateix escrit, s'adrecen als propietaris de la muntanya perquè retirin els obstacles que no permeten accedir a la muntanya de Requesens i que retornin a la normalitat l'accés dels camins "com sempre havia estat".

Segons expliquen en el comunicat, "amb l'excusa de la Covid-19 s'han tancat, almenys, els camins veïnals de Cantallops, de Sant Climent i d'Espolla a Requesens. Una altra excusa, aquesta difosa de manera informal, ha estat relacionar aquest tancament de camins per evitar el narcotràfic".

Les entitats defensen que tot i que ha acabat l'estat l'alarma, els camins segueixen tancats, i alerten que l'acció té "l'agreujant que als camins veïnals de Sant Climent i Espolla, i de forma impune, s'han tallat arbres per dificultar el pas de vehicles". En aquest sentit, recorden que posar obstacles a les vies "representa una dificultat pels serveis d'emergència en cas d'incendi o accident".

En el comunicat emès per les dues entitats, recorden que Requesens és una muntanya "emblemàtica" per tota la comarca, "un dels pulmons empordanesos" i que conté "mostres destacables" de patrimoni cultural, arqueològic i arquitectònic, des del neolític al segle XIX. En aquest sentit, la muntanya forma part del paisatge" sentimental de nombroses persones i famílies. Aquesta vinculació emocional i familiar la doten d'un significat molt poderós a tots nivells". També han volgut fer referència a les processons que encara s'hi celebren i que són "manifestacions culturals d'una gran potència i, el seu simbolisme de gran abast, en la línia dels estudis dels grans sociòlegs del segle XIX". A més, defensen que és la "joia de la corona" del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, un patrimoni natural i monumental "excepcional" i un dels referents " indiscutibles de l'excursionisme català i empordanès".