Els centres de fauna de la Generalitat van atendre l'any 2019 un total de 22.513 animals, fet que representa un nou rècord absolut d'entrades i un 32,3% més que l'any anterior. Segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat en un comunicat, entre les causes d'aquest increment es troba l'afectació per episodis de calor intensa, que provoquen la caiguda de més polls dels nius. De fet, gairebé la totalitat d'animals atesos són ocells, un 84%, seguit de lluny de mamífers (8%) i rèptils (7%). La causa més comú és la caiguda del niu o la impossibilitat de volar, detectada en 10.684 dels exemplars atesos. Les captures il·legals han causat l'entrada de 2.026 animals i els traumes, 1.667.

Les dades inclouen els resultats dels set centres propis de la Generalitat. El de Torreferrussa és el que concentra un major nombre d'animals atesos, amb 15.741, seguit de Vallcalent, amb 4.209, i el dels Aiguamolls de l'Empordà, amb 2.140. La Generalitat també manté una col·laboració amb altres centres gestionats per diverses entitats.

Pel que fa als programes de cria en captivitat, se segueix treballant en els programes de cria en captivitat del cranc de riu autòcton, fartet, samaruc, espinós, rabosa de riu, llopet de riu, tritó del Montseny, tritó palmat, tortuga d'estany, tortuga mediterrània, trencalòs, xoriguer petit, trenca i visó europeu, així com l'òliba, per accions d'educació ambiental.

Durant el 2019 es van autoritzar 71 clíniques veterinàries per centralitzar els animals orfes i malferits trobats. En aquest període, es van recollir mitjançant aquests clíniques un total de 7.663 animals, que representen el 34% del total.