L'Ajuntament de Bàscara ha tret el cadenat de la porta de l'escola Joan Reglà "per imperatiu legal". Així ho ha expressat l'equip de govern del municipi a través d'un comunicat, després que el Departament d'Educació enviés un segon requeriment aquest dimarts per reobrir l'escola Joan Reglà. L'alcalde del municipi, Narcís Saurina, ha criticat el "tarannà dictatorial" d'Educació, ja que "no ha volgut ni considerar" la proposta que feia l'equip de govern. Per la seva banda, el Departament d'Educació ha recordat a l'alcalde que amb el tancament de l'escola s'ha vulnerat el dret a l'educació.

A partir d'aquest dijous a les nou del matí els mestres poden tornar a obrir el centre. Així ho ha afirmat l'equip de govern de Bàscara a través d'un comunicat especificant que ho fa per "imperatiu legal" després que Educació hagi insistit que cal obrir el centre escolar.

L'alcalde ha detallat que han decidit reobrir el centre per "evitar mals majors", ja que el Departament d'Educació ja va avançar que prendria les mesures legals que calguessin. Saurina ha lamentat que el Departament no hagi "ni respost" a les alternatives que el consistori oferia a l'escola. L'equip de govern local va oferir la possibilitat de fer classes diversos espais municipals com ara la sala annexa a l'Ajuntament.

Sis dies després de l'oferiment, el Departament d'Educació ha respost amb un nou requeriment a l'Ajuntament de Bàscara perquè obri l'escola. Segons el Departament, s'han valorat tots els aspectes tècnics però tenen "l'obligació de tenir els espais oberts". A més, el director dels serveis territorials a Girona, Martí Fonalleras, durant aquests deu dies "s'ha vulnerat" el dret a l'educació, el dret a la preinscripció, la recollida de beques i també s'ha produït un "segrest de la documentació", ja que els professors no podien accedir al centre. Per la seva banda, Narcís Saurina ha afirmat que Educació "ha tirat pel dret fent gala del seu tarannà dictatorial".

Durant aquests dies, l'alcalde i els regidors han estat en contacte amb diversos interlocutors dels serveis territorials. Tot i així, les negociacions no han arribat "a bon port" i la mostra és l'escrit que ha enviat el Departament a l'Ajuntament sol·licitant la reobertura de l'escola. "No han preguntat ni els metres quadrats ni la ubicació dels espais", ha afegit l'alcalde. "Per ser el Departament d'Educació, els queda molt per aprendre", ha reblat. Davant d'aquestes acusacions, el director dels serveis territorials a Girona li ha retret que la seva negativa de tancar l'escola amb un cadenat ha portat a "deu dies de mala educació" al municipi.

Reunió per trobar espais el curs vinent

Reunió per trobar espais el curs vinentNarcís Saurina ha detallat que d'aquí a deu dies el Departament ha convocat a tots els alcaldes per fer una reunió telemàtica i buscar espais alternatius a les escoles de cara al curs vinent. El possible desdoblament de grups per evitar massificacions obligarà a molts centres a buscar nous espais fora del recinte escolar. "Ens queda el dubte de veure si estaran d'acord amb els espais que oferim a Bàscara", ha declarat l'alcalde. De fet, Saurina ha avançat que oferiran "els mateixos" llocs que proposaven ara per finalitzar el curs 2019-2020.

Neteja "a fons" de l'espai

Neteja "a fons" de l'espaiDavant de la reobertura del centre aquest dijous al matí, durant el dimecres el consistori ja ha enviat un equip de netejar per desinfectar "a fons" tot el centre i també el pavelló. L'alcalde ha assegurat que a partir d'ara es posaran d'acord amb l'equip directiu per saber quins espais faran servir i d'aquesta manera es puguin concentrar les neteges. Des de l'Ajuntament de Bàscara han anunciat que destinaran dues persones per desinfectar l'equipament.