04 de juny de 2020
04.06.2020
L'Empordà
Medi Ambient

Un projecte vol conservar i protegir les àguiles cuabarrades a l'Alt Empordà

L'objectiu de la Fundació Endesa és tenir més coneixement dels hàbitats de l'espècie per així poder dissenyar mesures de conservació i consolidació

04.06.2020 | 16:02
Una àguila cuabarrada.

La tecnologia com a aliada de la sostenibilitat. Sota aquest pretext, la Fundació Endesa, compromesa amb el medi ambient i la sostenibilitat, ha iniciat un projecte per a desenvolupar i col·locar emissors geolocalitzadors en àguiles cuabarrades, una espècie considerada en perill crític a Catalunya i que presenta especial complexitat per fer-ne un seguiment. Aquests dispositius, que utilitzaran tecnologia avançada, permetran conèixer els moviments d'aquesta espècie i ajudar, així, a la seva conversació i protecció, especialment en zones properes a infraestructures elèctriques.

Actualment ja s'han començat a preparar els prototips amb la col·laboració de Birding Natura, una entitat empresarial dedicada a la protecció de la natura i la biodiversitat amb qui Endesa ha elaborat diversos projectes en els darrers anys.

En una segona fase, es col·locaran els dispositius a un total de deu àguiles cuabarrades, cinc dels quals en exemplars adults de Catalunya i cinc més en pollets d'Aragó. En concret, les zones de preferència són el Prepirineu de Lleida i l'Empordà –a Catalunya– i la província d'Osca –a Aragó–, ja que es tenen poques dades sobre el comportament d'aquestes espècies en els tres indrets.

Amb el desenvolupament d'aquests emissors geolocalitzadors, la Fundació Endesa i Birding Natura pretenen trobar, mitjançant l'anàlisi de les dades obtingudes, solucions per a conservar i protegir aquesta espècie i evitar-ne, així, la seva extinció. I és que la pèrdua de la biodiversitat és un dels fenòmens ambientals que més preocupa a nivell mundial i per això enguany les Nacions Unides hi dediquen el Dia Mundial del Medi Ambient que es celebra demà, 5 de juny.

De fet, aquesta pèrdua de la biodiversitat preocupa especialment a l'àrea mediterrània i es tradueix en l'extinció d'espècies. N'és un exemple l'àguila cuabarrada, que fins als anys 70 del segle passat comptava amb una nodrida població que es distribuïa de nord a sud i al llarg de les serralades litorals i el Prepirineu. Segons els experts, la pèrdua de qualitat dels territoris –per impactes sobre el medi, reducció de preses, excés de pertorbacions o desplaçaments a zones menys favorables forçats per altres espècies competidores– està darrera de l'increment de la mortalitat i la disminució de l'èxit reproductor de l'àguila cuabarrada, considerada en perill crític segons el Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC).

Aquest projecte se suma a la modificació i adequació de línies elèctriques que Endesa porta a terme de forma progressiva a arreu del territori per a protegir l'avifauna –i per tant, també a les àguiles cuabarrades– del contacte amb infraestructures elèctriques. I és que la Companyia és conscient que una de les causes de mortalitat d'aquesta espècie –juntament amb la persecució directa en algunes àrees privades de caça– radica en accidents que es puguin produir en suports o línies elèctriques i per això és essencial promoure i implementar les mesures de conservació adequades. Per aquest motiu Endesa, mitjançant la seva Fundació, ha decidit fer un pas més i estudiar els hàbits d'aquesta espècie i els seus comportaments mitjançant el desenvolupament de mètodes de seguiment eficaços que permetin conèixer l'evolució, estimar valors de supervivència i identificar les causes de la mortalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent