L'Ajuntament de Figueres ha contractat, per un cost de 14.800 euros més IVA, els serveis de l'empresa YG Companies Consultores SL per dissenyar un pla de reactivació econòmica post Covid-19. «Aquesta companyia ens està assessorant amb dades exactes, per fer la comparativa amb el que fan altres ajuntaments de Catalunya, de l'Estat, d'Europa i del món», ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Jesús Quiroga, en el decurs del ple municipal d'aquest dilluns, 4 de maig. El contracte té una durada de cinc setmanes. «La idea era iniciar el pla el 20 d'abril i el 18 de maig tenir-ho tot per començar a treballar», ha dit Quiroga, afegint-hi que l'objectiu que es marca el govern municipal és «empoderar els tècnics i contractar la millor empresa, estigui on estigui, perquè puguin donar resposta».

Des de Junts per Figueres, el portaveu Jordi Masquef, considera que «les coses no es fan així» perquè «segons aquest decret es gasten 18.000 euros en redactar un pla que un cop fet es veurà si es podrà implementar per l'equip tècnic de l'Ajuntament o per una empresa externa». Per a Masquef, aquesta contractació reflecteix «poca confiança cap els tècnics de l'Ajuntament si hem d'anar a Barcelona a encarregar-ho». Quiroga li ha respont que «fer clientelisme de poble no sempre és efectiu. «Volem els millors assessors per fer front a la crisi i l'empoderament dels tècnics és bàsic», ha declarat el tindent d'alcalde.

Aquest segon ple telemàtic des de l'inici de l'estat d'alarma ha servit, d'altra banda, per donar compte d'una bateria de decrets d'alcaldia que ha aplicat l'equip de govern per fer front a la crisi provocada per la Covid-19. Destaca la contractació de diferents serveis per adaptar i posar en funcionament el pavelló Rafael Mora per a l'acollida de persones sense llar. S'han formalitzat contractes amb la cooperativa Suara Serveis SCCL, per gestionar i acompanyar les persones que s'hi acullen; la Fundació Privada Altem, per al servei de bugaderia; Gam España Servicios de Maquinaria SLU, per al lloguer de l'equip generador de calor de gasoil, el dipòsit de combustible i l'estufa elèctrica; i Asia Market per al subministrament de material necessari.

Entre d'altres mesures extraordinàries adoptades durant l'estat d'alarma, que l'equip de govern ha comunicat al ple, hi ha l'adquisició de 20.000 mascaretes de protecció individual a l'empresa Mon­taltmalla SL; cinquanta litres de gel hidroalcohòlic a l'empresa Carme Martínez Llonch; mascaretes tèxtils de dues capes nivell de protecció mínim FFP2, a Unilaboral Seguretat i Protecció SLU; i ha fet un contracte menor amb Vila Descans per al servei d'acollida i alimentació de mascotes.

Modificacions de crèdit

El govern ha aprovat sense el suport dels grups de l'oposició una modificació de crèdit per crear una subvenció nominativa a la Fundació Clerch i Nicolau. L'import de 27.000 euros surt de la partida de l'Oficina del Consumidor del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que queda amb 15.000 euros. L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha manifestat que es tracta d'una mesura urgent «per garantir la subsistència» de la Fundació. Junts per Figueres ha intervingut per defensar la feina i la necessitat de l'entitat, però hi ha votat en contra per no compartir d'on s'extreu els diners. «Fan servir la consignació anual de l'Oficina del Consumidor, un conveni que sapiguem no s'ha vist anul·lat i una Oficina que ha estat treballant durant l'estat d'alarma i que es preveu que tingui més feina quan s'acabi», ha dit el regidor i conseller comarcal Josep Maria Bernils.

Per una altra part, el ple també ha aprovat desviar els 150.000 euros de les partides dedicades a subvencionar «la rehabilitació de façanes» per ampliar fins a 300.000 euros el suport als establiments comercials perquè adaptin els locals a les mesures de seguretat recomenades per frenar el contagi de coronavirus. En un principi s'havien anunciat 200.000 euros però, s'ha incrementat perquè s'ha rebut «una allau de trucades interessant-se'n», segons l'alcaldessa.

Mocions

Ciutadans ha presentat tres mocions de les quals només ha aconseguit l'aprovació de la qual demanava l'agraïment a professionals que desenvolupen tasques per afrontar la crisi de la Covid-19 i la protecció efectiva dels mateixos davant actes d'assetjament. JxF ha donat el seu suport i el govern s'ha abstingut perquè «no tenim constància que a Figueres hi hagi hagut aquests atacs a personal sanitari o professionals de serveis essencials, si fos així ho haguéssim denunciat», ha dit l'alcaldessa. Qui ha informat que s'està estudiant i seguint les negociacions amb els sindicats per gratificar la feina d'aquells treballadors públics, essencials i sanitaris que «han estat al peu del canó».

El partit liberal ha presentat una proposta per rebaixar els sous un 25%, que ha estat rebutjada, i una proposta per crear un fòrum per a la reactivació econòmica i social. Tal com ha explicat el portaveu Héctor Amelló, aquest fòrum inclouria «a càrrecs electes amb representació en el consistori, els principals agents econòmics i socials de Figueres així com membres del teixit associatiu i la ciutadania» i els seus objectius serien «elaborar propostes, accions i iniciatives que permetin minimitzar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la ciutat; assegurar-se que s'executen les propostes; i elaborar un informe trimestral sobre l'estat de les mateixes».

El regidor Quiroga ha justificat el vot negatiu del govern referint-se a la contractació que han fet per avaluar la situació econòmica, «amb l'estudi que estem fent es vol arribar a un «foro» que no sigui una assemblea espartana» i ha afegit que «volem una estratègia comarcal amb els principals agents de la comarca més el Consell Comarcal, consensuada i treballada per tots els professionals i tècnics de la comarca».