Professionals d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han assumit l'atenció a la salut d'una població de 5.918 persones que viuen en 97 residències de gent gran, atenció a la infància i l'adolescència i salut mental públiques i privades repartides arreu de les comarques gironines. L'actuació directa a les residències es duu a terme des de mitjans de març. Fins ara, han fet fins a 8.050 visites presencials, 5.284 de les quals per part de metges i infermers. La resta, són visites d'altres col·lectius i realitzacions de proves, com ara les PCR per a la detecció del coronavirus. N'han fet de 1.300 i calculen que diumenge s'hauran superat les 1.800. També han fet 6.096 visites no presencials (telefòniques o telemàtiques) per al seguiment dels usuaris.

Apart de l'atenció als usuaris, també han començat a fer testos ràpids serològics de cribratge als treballadors de les residències, amb els testos adquirits per la Diputació de Girona.

El seguiment de l'evolució dels casos que van sortint es fa, ja des de l'inici de la pandèmia, a partir del comitè de seguiment de la covid-19 format pel CatSalut, el Departament de Treball, Acció Social i Famílies (TASF), Vigilància Epidemiològica i la Direcció d'Atenció Primària de l'ICS a Girona i de l'IAS Girona, com a principals proveïdors d'aquest àmbit a la regió sanitària. La informació dels casos nous l'aporta el TASF a partir de trucades que es realitzen a tots els centres residencials, durant les quals es recopilen les incidències en usuaris i professionals de tots els centres residencials, així com altres problemàtiques que poden anar sorgint.

Segons informen l'ICS i IAS en un comunicat, des de la direcció d'atenció primària de Girona ja hi havia, amb anterioritat a la pandèmia, una relació de col·laboració tant amb el TASF, com amb les mateixes residències. Així, subratllen que ja hi havia un coneixement previ de l'entorn de benestar social, de les residències, dels seus gestors, dels professionals i, en moltes d'elles, ja hi havia instal·lat el programa d'història clínica de l'atenció primària, ECAP, i el metge o metgessa de la residència ja és un professional de l'equip d'atenció primària. Per això, sostenen que aquesta col·laboració prèvia ha estat un "clar avantatge" a l'hora d'afrontar el canvi en la coordinació.

Els equips directius dels equips d'atenció primària han fet reunions de coordinació amb els responsables dels centres, visites a les instal·lacions i han establert circuits de treball. Alhora, han designat professionals mèdics i d'infermeria, dins de cada equip, responsables de l'atenció directa.

En aquest sentit, els equips d'atenció primària de l'ICS a Girona i l'IAS han destinat professionals sanitaris a donar suport a les residències, en coordinació amb els treballadors dels centres residencials. Aquesta atenció sanitària es dóna els set dies a la setmana, les 24 hores del dia. S'intenta que la major part de l'atenció sigui programada, telefònica i presencial. També els professionals sanitaris donen suport a dispositius específics covid-19 que s'han posat en marxa a la demarcació, com és el cas de la Residència Orpea, un recurs amb 147 places de les quals n'hi ha 31 d'operatives que serveix per donar suport a aquelles residències que tenen problemes per sectoritzar els pacients per garantir una bona actuació.

Una de les tasques que també han realitzat els professionals de l'atenció primària ha estat donar indicacions als treballadors de les residències sobre canvis que han de fer en el seu dia a dia per evitar contagis. Estan fent formació específica sobre la utilització del equips de protecció individual i higiene de mans. També s'han donat recomanacions sobre bugaderia, uniformitat, neteja i gestió de residus. Quan ha estat necessari, també han informat i han donat documentació sobre com fer l'aïllament de malalts per contenir la infecció.

Des de la DAP juntament amb tots els hospitals comarcals, han establert un sistema de consultoria, és a dir, s'ha habilitat un circuit que garanteixi que els professionals de l'atenció primària que van a les residències poden fer consultes les 24 hores del dia els set dies de la setmana als especialistes dels comarcals. Els hospitals ho han gestionat amb els seus respectius equips, ja siguin internistes, geriatres o metges d'urgències.

També han buscat la implicació de les farmàcies de les zones juntament amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona. Malgrat que totes els centres residencials tenen garantida la prescripció farmacèutica via recepta electrònica per als seus usuaris, això ha servit per implicar les oficines de farmàcia de les zones de les residències en el control dels medicaments, tant pel que fa a l'abastiment, com control i conservació.