Segons els professionals que treballen al dispositiu d'emergència del pavelló Rafel Mora, les persones amb problemes d'addicció són una minoria, però s'està treballant amb la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, des d'on asseguren que tan sols han atès un cas del pavelló.

El confinament i el complicat accés als estupefaents pot suposar un problema per a les persones addictes però, què passa amb les substàncies legals? Al pavelló està prohibit el consum d'alcohol, i pel tabac tenen un estanc que els subministra sota demanda i cadascú s'ho paga, ni l'Ajuntament ni les entitats que hi col·laboren assumeixen el cost. Una mesura que per a la psicòloga i coordinadora del Centre d'Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) de l'Alt Empordà, de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, Esther Estaun, «és un problema».

Tal com explica la coordinadora municipal del dispositiu, Vivi Pérez, «en general tots cobren alguna prestació per poder cobrar-se tabac però hi ha una persona en concret que no cobra res». Aquesta persona, aconseguia els diners baixant les escombraries a veïns de la ciutat, «com que això no ho pot fer, s'ha quedat sense el seu ingrés habitual per comprar tabac», comenta Pérez. De moment, però, subsisteix amb la solidaritat dels companys de l'habitacle provisional. Estaun valora que «és una qüestió d'equilibri» i que «no facilitar una cosa bàsica per alguns pot generar problemes difícils de gestionar». «Farà el que ha fet sempre: buscar-se la vida, dins del pavelló», la psicòloga assenyala que si deixar el tabac en aquestes condicions «per a la població en general, és molt estressant, per unes persones que per les seves vivències tan dures estan al límit, no és bo ser tan rígid amb això».

Estaun vol deixar clar que no és el mateix amb altres substàncies com l'alcohol, «és diferent perquè el consum d'alcohol altera el comportament» -i concreta- «el tabac no altera la conducta ni afecta la convivència però deixar de fumar sí que pot augmentar l'ansietat i, si estem intentant que aquestes persones, estiguin el mínim ansioses possible, deixar-ho no és massa recomanable».

Per una altra part, l'experta destaca la decisió del govern de tenir els estancs oberts durant l'estat d'alarma per considerar-se essencials, «saben les complicacions que suposarien tenir engabiada a la població sense accés al tabac». Estaun creu que és perquè «no hi ha un sistema sanitari capaç de fer front el que suposaria la situació generalitzada de no accedir al tabac».