06 de abril de 2020
06.04.2020
L'Empordà
Roses

L'epidèmia de còlera de 1835 a Roses, el document del mes de l'Arxiu de Roses

Pel que sembla, la via d'arribada del còlera a la població fou un vaixell francès anomenat Triton, carregat de soldats de la Legió Estrangera

06.04.2020 | 11:31
El document del mes de l'Arxiu de Roses

El document que presenta aquest mes l'Arxiu Municipal de Roses és una simple i, aparentment normal, partida de defunció. En concret, és l'acta de l'òbit i enterrament de la senyora Magdalena Torras, nascuda Fonolleras, de 65 anys i natural de Roses, que va morir el dia 22 d'agost de 1835. Però allò que fa diferent aquest assentament del llibre de defuncions, és que es tractava de la primera víctima de l'epidèmia de còlera que assotà Roses l'any 1835. El "cólera-morbo" havia arribat, finalment, a Roses.

Segons Mariano González de Sámano, la via d'arribada del còlera a Roses fou un vaixell francès anomenat Triton, carregat de soldats de la Legió Estrangera, que havia salpat de Toló uns dies abans i havia arribat a la població el 20 d'agost. El contacte dels soldats amb la població civil propicià el contagi i, potser massa ràpidament (però d'entrada hem de fer cas a les fonts), el dia 22 d'agost de 1835 moria del "cólera morbo" Magdalena Torras. El llibre d'òbits anà repetint en dies successius la mateixa fatídica notícia, mentre la població, els metges i les autoritats posaven fil a l'agulla a la situació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent