La metgessa Sonia Vega treballa al servei de medicina interna de l'Hospital de Figueres. Davant la pandèmia del coronavirus, demana responsabilitat individual per contenir la propagació del virus i que les persones que presentin símptomes, truquin al 061 Salut Respon.

Ens resol les preguntes més comunes davant el coronavirus i alerta de la necessitat de seguir les mesures de contenció per part de tota la població.

Com afecta el coronavirus?

És un virus que afecta les vies baixes del sistema respiratori. La majoria dels casos, en un 80%, presenten una malaltia lleu, que no necessita atenció mèdica especialitzada. Aquests pacients han d'hidratar-se i se'ls dona tractament simptomàtic per baixar la febre. L'altre 20% necessitarà atenció hospitalària. D'aquest, un 15% tindran una malaltia greu, una pneumònia bilateral i un 5% necessitarà ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

Un 5% dels 140.000 habitants de l'Alt Empordà són 7.000 casos.

El risc real és que es col·lapsi la capacitat de l'hospital i les unitats de cures intensives. Hem d'aconseguir endarrerir la propagació, i disminuir el nombre de contagis. El nombre de llits de l'UCI és limitat. Per això és tan important contenir l'epidèmia. Si tots ens posem malalts de cop, no hi ha capacitat suficient per assumir la cura d'aquests pacients ni de la resta de persones que necessiten UCI per altres motius. Per això calen les mesures de contenció dràstiques. És important que tothom prengui consciència que l'actuació individual és fonamental per contenir l'epidèmia. I cal que els joves en siguin conscients.

Però els joves no són grup de risc, oi?

Els joves, tot i que majoritàriament presentaran una malaltia lleu, sí que poden contagiar. Si es pren la mesura d'anul·lar les activitats acadèmiques, és per frenar la velocitat de propagació. No té sentit que s'agrupin, cal que es quedin a casa i es preguin molt seriosament les recomanacions d'higiene. Hem de ser conscients que estem davant d'una situació molt greu d'epidèmia i hem de seguir les mesures de contenció. Hem d'intentar alentir l'agreujament de la situació per no saturar els serveis sanitaris.

No s'ha d'anar a l'hospital?

Si algú té febre i tos, ha de trucar al 061 i quedar-se a casa seva per evitar contagis i el col·lapse del centre sanitari. Quan truqui al 061, li indicaran què ha de fer. En cas que tingui dificultats respiratòries, hauria d'anar amb una mascareta per anar al centre de salut.

Les mascaretes són útils?

Només per a aquelles persones que presenten símptomes. No té cap sentit que les persones que estan bé n'utilitzin.

En quin moment ens poden contagiar?

Fins ara les dades ens diuen que la immensa majoria d'adults asimptomàtics, en període d'incubació, no contagien el virus. Només hi ha un moment del final del període d'incubació que s'encavalca amb l'inici dels símptomes, que és quan pot contagiar. El període d'incubació, en el qual algú ja està infectat però no presenta símptomes, en el 95% de les persones, és d'uns sis o set dies. Epidemiològicament s'estableix un període de quarantena doble al d'incubació, per això s'ha establert els 14 dies.

Fins quan poden durar les mesures de contenció?

Ara per ara, no sabem si les mesures duraran 2 setmanes o 4. Primer cal veure l'efecte d'aquestes mesures. Malgrat que puguin semblar molt dràstiques, quan aquí encara no tenim massa casos, s'ha de treballar per disminuir la velocitat de propagació del virus perquè tothom no es posi malalt a la vegada.

És un virus identificat. Quan podria haver-hi una vacuna?

Tenim el seu genoma, però no sabem com es comporta perquè té poc més de 4 mesos de vida. Fer una vacuna comporta tota una sèrie de proves d'assaig i error que requereixen mesos d'investigació, per molt de pressa que anem.

Acabarà sent com una grip, que se'n va amb la calor?

Tots volem pensar que serà així. El que se sap fins ara és que es transmet d'una manera molt semblant a la grip, però té aproximadament el doble de velocitat de propagació. No tenim evidència científica d'això. Sabem que és un virus que no li agrada la calor. Però, per exemple, el MERS, un altre coronavirus, està a l'Aràbia Saudí, i allà fa calor. El SARS, per exemple, també és de la seva família, va provocar una infecció greu l'any 2002 i ha desaparegut. Els tres són de la mateixa família i els comportaments són completament diferents.