La restricció de trànsit entre l'Estat espanyol i França per la crisi del coronavirus s'ha completat aquest dimarts a les 12 del migdia, després de l'entrada en funcionament de l'ordre de confinament del president francès. Des d'aquesta mitjanit, l'Estat ja no deixa circular vehicles amb matrícula espanyola que no treballin a l'altre costat de frontera. Al Pertús (Vallespir) i la Jonquera (Alt Empordà) hi havia controls policials des de primera hora del matí per vigilar quins cotxes creuaven. Tot i així, no hi havia molts problemes de trànsit. En canvi, la situació era diferent dins del terme municipal del Pertús, on s'han produït grans aglomeracions durant tot el matí de francesos que venien a comprar tabac als estancs que estaven en territori espanyol.

Relacionades

Les restriccions de mobilitat internacional dels governs francès i espanyol han portat a tancar la frontera des d'aquest dilluns al migdia. A partir de la mitjanit, tan sols podien entrar a l'estat espanyol residents a l'Estat, treballadors transfronterers, persones amb la nacionalitat espanyola i també trasllats per causes de força major. Per això des de primera hora del matí ja hi havia controls al punt transfronterer del Pertús (Vallespir) i la Jonquera (Alt Empordà).

En el primer dels casos, agents dels Mossos d'Esquadra controlaven els vehicles que es dirigien en direcció a França. Aquells cotxes que tinguessin la matrícula espanyola els demanaven el motiu del seu trajecte i els recordaven les restriccions de mobilitat que hi ha vigents des d'aquest dilluns decretades per l'estat d'alarma.

Per contra, la Policia Nacional controlava l'accés de tots els viatgers que creuaven provinents de França. En aquest cas, aturaven a tots els vehicles amb matrícula francesa. Alguns despistats es mostraven sorpresos per la prohibició de circulació i els obligaven a donar la volta i tornar cap a territori francès. De tota manera, al llarg del matí ha regnat la tranquil·litat.

Des de les 12 del migdia, però, s'hi ha sumat una ordre de confinament del govern francès que ha prohibit la circulació de cotxes amb l'estat espanyol i tan sols permet l'accés en casos molt similars als del decret espanyol. Això ha reduït encara més l'afluència de vehicles en aquest punt.

Per altra banda, a l'AP-7 a primera hora del matí sí que s'han generat algues aglomeracions al peatge de la Jonquera. Allà hi havia diverses dotacions de la policia espanyola que demanava als conductors francesos el motiu del seu trajecte. Si no tenien residència a l'Estat i no treballaven dins del territori espanyol, l'obligaven a donar la volta.

Qui s'ha lliurat d'aquestes restriccions són els camions, que podien circular sense problemes per l'autopista.

Cues durant tot el matí als estancs del Portús

Cues durant tot el matí als estancs del Portús

Un dels problemes més importants que s'ha viscut a la frontera gironina ha estat les aglomeracions de clients als estancs del Portús en territori espanyol. Des de primera hora, desenes de francesos es concentraven en els establiments espanyols per adquirir tabac a un preu més econòmic. El sergent de la Policia Local de la Jonquera, Alonso Caballero, ha lamentat que en aquestes cues no es respectés la "distància de seguretat" i per això han hagut de destinar una patrulla per "fer complir les restriccions sanitàries".

Caballero ha explicat que en el cas del Pertús, la situació és complicada perquè els clients "venen amb el seu vehicle particular, aparquen a la part francesa, creuen la vorera i ja estan a territori espanyol".

Com a mesura preventiva, el sergent ha demanat als establiments que posessin "unes cintes adhesives enganxades al terra" per garantir el metre i mig reglamentari que cal mantenir per evitar el contagi del covid-19. De tota manera, Caballero ha assegurat que és "molt trist tenir una dotació policial només perquè la gent respecti les distàncies". De cara a demà, estudiaran implementar altres mesures.

De tota manera, el sergent ha apuntat que aquestes aglomeracions de francesos a la part espanyola han portat a redistribuir torns de la plantilla i fer reforços de personal. A hores d'ara, Alonso Caballero ha afirmat que els agents del cos local estan treballant entre 10 i 12 hores al dia.