La caiguda econòmica que estem veient s'està produint en els mercats financers que, segons els experts, sempre reaccionen ràpidament a les incerteses. «Les mesures que s'estan prenent han de fer que la propagació del coronavirus sigui limitada i, per tant, també els efectes econòmics», explica Ricard Rigall, professor a la UdG, expert en macroeconomia i impacte econòmic del turisme. Dins l'àmbit de l'economia real, «els efectes es notaran més en les setmanes que vindran», assegura.

Relacionades

De moment, una de les darreres mesures preses pel Govern de l'Estat ha estat tancar la frontera, que a l'Alt Empordà afecta el pas per carretera a la Jonquera i, per via fèrria, a Portbou.

D'altra banda, les associacions de càmpings; empresaris Roses-Cap de Creus; Hostaleria de l'Alt Empordà i FOEG coincideixen en què cal prioritzar l'alarma sanitària i «destinar tots els esforços» per evitar la propagació del coronavirus . Així i tot, mostren preocupació per la seva activitat econòmica i asseguren que ja estan notant els efectes d'aquesta pandèmia.

És per això que reclamen, als governs espanyol i català, «mesures contundents, valentes i àgils». Des de les associacions empresarials ho tenen clar, «cal injectar diners a les empreses i s'ha de fer ja». La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines afegeix altres mesures concretes com l'amnistia fiscal durant l'estat d'alarma; la suspensió immediata de les cotitzacions socials de PIMES i autònoms; la compensació dels deutes; ajudes per a les pèrdues; agilització dels tràmits administratius, entre altres.

Les empreses asseguren que s'estan adaptant com poden a la situació, però no descarten recórrer a Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTOs), «encara és precipitat, però no es pot descartar cap escenari», diu el portaveu de la FOEG, Xavier Soy.

La temporada turística, que es preveia iniciar per Setmana Santa, patirà canvis. «És una incògnita absoluta», diu Soy. Respecte als càmpings de la comarca, treballen per veure en quin grau els afecta el decret de l'estat d'alarma dictat pel govern, però ja han decidit que tots aquells que no estiguin oberts, que són la majoria, retardaran la seva obertura. Els que actualment estan funcionant i amb clients, demanen poder fer un tancament progressiu, «no podem fer fora a la gent d'avui per demà», diuen des de l'Associació de Càmpings.

El subministrament de productes de primera necessitat està garantit. Per fer-ho, les empreses encarregades de la seva distribució, com Calsina Carré, han hagut d'adaptar-se a la situació i a l'amenaça d'un possible tancament de fronteres. «Cada país legisla de manera local i en funció de les seves circumstàncies, és una dificultat extrema per al transport internacional. El principal temor és que s'aturin les plantes de producció o es prohibeixi la llibertat de moviments i, per tant, els subministres a la indústria, amb el col·lapse econòmic que això suposaria», declara el responsable de Recursos Humans de l'empresa, Lluís Batlle.