Una vintena d'usuaris de l'AVE de l'estació de Figueres-Vilafant que utilitzen els serveis a escala professional i acadèmica, volen posar en comú diferents aspectes que afecten la comoditat i el correcte desenvolupament dels serveis de l'estació. Ho volen fer constituint-se en la Plataforma d'Usuaris Professionals de l'Ave de Figueres (Pupaf). L'objectiu principal és millorar les comunicacions i la logística dels professionals que resideixen a l'Alt Empordà i utilitzen els serveis de l'estació de l'alta velocitat.

Un grup més reduït està treballant en la formació d'una junta directiva que reculli una representació de les diferents tipologies d'usuari; el que viu a Roses, el que viu a Figueres, diferents perfils professionals, etc. Ara per ara, s'han revelat alguns dels membres d'aquesta junta, com Dídac Lee, Mireia Insa, Anna Hospital, Blanca Ostiategui, Mohamed el Amrani, Àngels Yécora, Alfons Gumbau Ymbert, Mariona Seguranyes o Carles Vilaseca.

La portaveu, Àngels Yécora, explica que «neix com una plataforma tot i que caldrà veure si, a la llarga, ens constituïm en associació». Afirma que «la nostra voluntat no és la protesta, volem aportar idees i solucions pràctiques».

Una de les principals problemàtiques que tenen sobre la taula és la mobilitat i els accessos. L'actual aparcament de pagament «es troba atapeït, és restrictiu, i sovint està complet», cosa que afegeix massificació de vehicles mal aparcats als entorns. «Caldria estudiar si cal un altre aparcament o tendir cap al model europeu de mobilitat sostenible, treballant els accessos amb bus, coordinant els horaris i les freqüències amb el tren i altres busos, i estudiar diferents traçats, que abastin els nous aparcaments dissuasius de Figueres, i també el traçat intern» apunta la portaveu. «A més, plantegem les propostes, no només pels usuaris actuals, sinó com una possibilitat que altres persones vegin més avantatges de viure a l'Empordà».

En aquest sentit, tenen previst convocar una reunió oberta per a tots els interessats, un cop acabin les mesures de confinament pel coronavirus. Les persones que vulguin formar part de la Pupaf han de ser usuaris professionals o acadèmics de l'AVE almenys dos cops al mes. «Volem que s'adhereixen el màxim de persones i poder recollir suggeriments de la diversitat d'usuaris i les seves diferents necessitats».