El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que a partir de la propera mitjanit es restabliran els controls de fronteres terrestres, fins a la fi de l'estat d'alarma.

En roda de premsa al Palau de la Moncloa, ha assenyalat que només es permetrà l'entrada d'espanyols, residents a Espanya i es preveuen altres motius de força major. Tampoc afectarà el personal diplomàtic estranger, en desplaçaments vinculats a la seva activitat, ni a el transport de mercaderies, "amb la finalitat d'assegurar la continuïtat de l'activitat econòmica i preservar la cadena de proveïment".

Marlaska ha incidit que la mesura s'ha pres en coordinació amb els governs europeus, que aquest dilluns al matí s'han celebrat per via telemàtica un Consell de Ministres conjunt d'Interior i Sanitat.

En el cas de l'Alt Empordà, les restriccions pel coronavirus afectaran a la frontera de la Jonquera i al pas ferroviari de Portbou.

El Govern espanyol va avançar a més aquest diumenge a Portugal i a França que aquesta decisió era molt probable, i el president de Govern, Pedro Sánchez, va parlar amb el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre de Portugal, Antonio Costa.

Pel que fa a les fronteres marítimes i aèries, s'ha limitat a assenyalar que es poden considerar totes les possibilitats en funció de les circumstàncies de cada moment, i es remet a una reunió de demà entre els líders de la Unió Europea. "S'han de prendre les mesures necessàries en el moment oportú", ha emfatitzat després de subratllar la unitat d'acció.

Aquest dilluns al matí ja hi havia set països de la UE --Àustria, Hongria, República Txeca, Dinamarca, Polònia, Lituània i Alemanya-- que havien notificat a la Comissió Europea que han imposat controls a les seves fronteres interiors.

Retorns dels espanyols fora de l'Estat

En el torn de preguntes de forma telemàtica, Grande-Marlaska ha assegurat que el Govern activarà "tots els mecanismes necessaris" per garantir que qualsevol espanyol que estigui en qualsevol lloc de el món pugui tornar al seu lloc de residència, i que ho faci "a més aviat". Aquí ha inclòs als espanyols al Regne Unit, recordant que a efectes fronterers el Brexit no s'aplica fins al 31 de desembre.

Grande-Marlaska ha dit que s'estudiarà en les pròximes hores si és necessari que les Forces Armades ajudin a les Forces de Seguretat per realitzar el control fronterer, agraint el "esforç ímprobe" de tots els agents, incloent-hi els de Mossos d'Esquadra , Ertzaintza, Policia Foral de Navarra o policies locals, que han quedat totes sota la seva direcció des del decret de l'estat d'alarma.

El titular d'Interior ha apel·lat a la "solidaritat i bonhomia" dels espanyols tant per evitar parlar de sancions pels incompliments a l'confinament a les cases com per parlar d'escenaris com l'assalt a centres de proveïment de productes de primera necessitat, tot i que és cosa que, ha dit, està estudiat per si cal prevenir-lo.

Grande-Marlaska ha dit que no té constància d'un augment de baixes en les forces i cossos de seguretat per la incidència de l'coronavirus. També s'ha referit a les "mesures necessàries per la seva singularitat" de Ceuta, Melilla i les illes Balears i Canàries.

A més, ha repetit que els preocupa la salut del "conjunt dels ciutadans" amb independència de la seva nacionalitat, ètnia o religió a l'ésser preguntat pels problemes amb autobusos de marroquins procedents de països com França o Itàlia i que esperen per tornar al seu país . "La relació amb el Regne del Marroc en tots els aspectes té una importància decisiva i la col·laboració és efectiva", ha assenyalat.