Madrid és, sens dubte, un dels primers focus del coronavirus a l'Estat espanyol amb quasi dues mil persones contagiades i quaranta morts, en xifres d'aquest divendres passat. A la capital conviuen 6,5 milions de persones i, entre elles, molts altempordanesos. Tots estan vivint aquesta emergència sanitària amb alarma i preocupació.

Shai Rivas, mestre

Shai Rivas, mestre

Shai Rivas és figuerenc i té 39 anys. Mestre de formació, treballa per una consultora de Salut i Benestar des del 2010. Dimecres passat ja es va confinar a casa quan es va saber que, en un dels projectes en els quals treballava, podia haver-hi casos de persones afectades. «Diuen que em prengui la temperatura al matí i a la nit, que, si tinc febre, prengui paracetamol i només vagi a Urgències si tinc dificultats respiratòries», deia Rivas per a qui, malgrat estar bé i sentir-se tranquil, valorava negativament la falta d'informació. «Et diuen que no vagis als centres de salut, que truquis, però els telèfons estan col·lapsats; si apareixen els símptomes i ningú t'agafa el telèfon, què fas?», es preguntava tot reflexionant: «Molta gent pot tenir el virus i no li faran la prova».

Rivas viu amb la seva parella i per evitar mals majors dorm sol en una habitació i desinfecta tot el que toca. Allò que ell no podia entendre, però, és que molta gent a Madrid seguís fent vida normal, omplint parcs amb infants i gent gran. «Jo podria fer vida normal perquè em trobo bé, però per responsabilitat em quedo a casa». Aquest temps es computarà com a vacances, perquè la seva empresa els ha informat que no tenen una altra via, si no volen tancar.

Gemma Ayats, intèrpret de llengua de signes

Gemma Ayats, intèrpret de llengua de signes

Qui també resta a casa per ordres del claustre de l'escola on treballa, des de dimecres passat, és Gemma Ayats. Intèrpret de llengua de signes, fa una dècada que viu a Madrid. Ayats alertava de la «desinformació» i de la sensació «d'apocalipsis» veient els comportaments als supermercats. Ayats no coneix ningú que tingui el virus, però sí gent que està en quarantena. Ella assegura que viu aferrada «al potet d'alcohol», però que ja sent el pes de l'avorriment. «Vull viure tot això amb naturalitat, potser amb més compte i intentant tocar menys les coses». Ayats veu mesures absurdes de la gent i valora com a molt greu que el tema s'estigui polititzant. Les xarxes socials, a ella, l'ajuden a mantenir-se informada.

Gemma Tubert, periodista

Gemma Tubert, periodista

Des de l'Agència Catalana de Notícies qui informa és la periodista figuerenca Gemma Tubert, que es troba a Madrid des de mitjans de gener. «No tinc por, però potser és que estic tot el dia cobrint-ho i això no em fa ser conscient del risc», confirma tot afegint, però, que pren totes les mesures d'higiene recomanades. Ella es mou molt perquè la seva feina l'obliga -cal prendre imatges i declaracions- però el tancament de Moncloa i el Congrés també l'ha fet quedar més a casa des d'on treballa. «No m'he plantejat tornar a l'Empordà abans, diuen que les mesures tindran efectes en dies, si la situació empitjora...».

Daniel Gonzàlez, periodista musical i disjockey

Daniel Gonzàlez, periodista musical i disjockey

El figuerenc Daniel González, de 41 anys, també seguia treballant divendres passat al departament de socis de diferents ONG's així com de discjòquei -Daniel Gon- i periodista musical. El fet d'anar-hi caminant, i no en metro o bus, li donava certa tranquil·litat. «Vull evitar contagiar-me, però tampoc no vull estar paranoic, es tracta de trobar l'equilibri», explicava.