Càritas Diocesana de Girona extrema precaucions als centres de distribució d'aliments (CDA) i reparteix els lots en bosses ja preparades i, si es pot, a l'exterior dels locals. L'entitat manté oberts els CDA -arreu de la diòcesi, n'hi ha una trentena- perquè són un servei de primera necessitat. Només a Girona ciutat, aquest dilluns esperen repartir 150 lots amb productes bàsics d'alimentació i higiene. "Estem fent molts esforços per garantir el repartiment als col·lectius més vulnerables", diu el secretari general, Martí Batllori Això sí, els voluntaris treballen amb equips de protecció (mascareta i guants). L'estat d'alarma per la covid-19 ha portat l'entitat a suspendre temporalment projectes com les formacions i a tancar els robers.

Al CDA de Girona del carrer Güell, tot el personal i voluntaris de Càritas porten mascareta i guants. Guarden una distància de seguretat d'entre 1,5 i 2 metres entre ells i, a més, a tocar del taulell del local hi ha solucions alcohòliques per rentar-se les mans.

Càritas Diocesana de Girona manté oberts els economats i CDA de la demarcació, perquè són un servei de primera necessitat. Però això sí, davant el risc de contagi de la covid-19, l'entitat ha extremat les precaucions. Per això, ara, els lots es preparen per avançat (entre d'altres, això s'ha fet al cap de setmana) i les persones usuàries no poden traspassar el taulell.

Càritas Girona extrema precaucions als centres de distribució

Càritas Girona extrema precaucions als centres de distribució

El personal i voluntaris de Càritas els agafen el carretó, l'entren cap a dins i allà els l'omplen amb els lots de productes (que tenen repartits en caixes o en bosses). A més, si es pot, el repartiment d'aliments es fa des de l'exterior del local. I sinó, els beneficiaris entren un a un.

"Els equips de voluntariat i el nostre personal destinen molts esforços per garantir el servei d'aliments als col·lectius més vulnerables", explica el secretari general. "Avui, des d'aquest centre de Girona repartirem uns 150 lots amb productes bàsics com ous, iogurts o cereals, per garantir una alimentació adequada", hi afegeix.

Al CDA de Salt (Gironès), avui es preveuen repartir 85 lots. I al llarg de la setmana, entre Girona i Salt, se'n donaran fins a 1.250 (això sense tenir en compte la resta de CDA i economats de la diòcesi, que són cap a una trentena a comarques gironines).

Equip específic

Arran de l'estat d'alarma per la covid-19, Càritas Diocesana de Girona ha activat un equip específic per fer un seguiment "exhaustiu i diari" de la situació i valorar quines mesures es prenen. Aquest equip es coordinarà amb la resta del territori on presta serveis l'entitat, amb les administracions (ajuntaments, Generalitat) i amb altres agents socials. "El deure de Càritas és no abandonar les persones en situació de vulnerabilitat i continuar acompanyant-les dins el marc d'acció social", destaca l'entitat.

Per prevenir el risc de contagi del coronavirus, Càritas Girona facilitarà "al màxim" el teletreball entre el personal i evitarà "posar en risc" els voluntaris d'edat avançada (que no faran atenció presencial). A més, com concreta Batllori, l'entitat "ha aturat tots els espais grupals" (com projectes de formació, infància i família), ha tancat els robers i la seva acció ara es concentra "en els serveis més bàsics".

Així, apart de garantir la distribució de lots d'aliments i productes d'higiene als CDA, Càritas ha habilitat punts d'acollida per a temes específics d'aliments i ajudes econòmiques -sempre, amb cita telefònica prèvia- i també farà seguiment telefònic a les persones grans que participen en projectes de l'entitat (per saber com es troben).

A més, a nivell intern, totes les trobades i reunions es faran telemàticament (i sinó, es posposaran) i s'han demanat equips de protecció individual a la Generalitat "per garantir la seguretat de tot el personal i del voluntariat". "Hem de frenar la corba, i ho hem de fer entre tots", diu Martí Batllori, en referència als contagis per la covid-19.