13 de març de 2020
13.03.2020
Figueres

Justícia ajorna els vis a vis íntims i familiars a la presó del Puig de les Basses de Figueres

Els centres penitenciaris incrementaran el temps per trucades telefòniques i visites per vidre i mantenen les comunicacions per locutori

13.03.2020 | 18:50
Justícia ajorna els vis a vis íntims i familiars a la presó del Puig de les Basses

puig de les basses

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia incrementa les mesures per minimitzar l'impacte del Covid-19 a l'interior dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. Aquesta mesura afecta directament al Centre Penitenciari del Puig de les Basses, de Figueres. Justícia ajorna a partir de demà tots els vis a vis, que són els que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys. Sí que es mantenen amb normalitat les visites d'amics i familiars per locutori, amb la separació per vidre i comunicació a través de l'intèrfon.
 

Més temps de telèfon i locutori

Degut a l'ajornament dels vis a vis, la Secretaria de Mesures Penals permetrà que augmenti la durada de les comunicacions amb amics i familiars per locutori. En una situació de normalitat, aquestes comunicacions poden sumar 40 minuts, ja sigui en una o en dues comunicacions diferents. En canvi, mentre duri aquesta situació excepcional, el màxim de dues visites setmanals podran sumar una hora de durada.
 
La Generalitat també incrementarà el nombre de trucades telefòniques a les quals tenen dret totes les persones privades de llibertat. En lloc de 10 trucades de 8 minuts, seran 15 trucades de la mateixa durada. En total, 40 minuts més de telèfon a la setmana.

 

Limitació de l'accés de voluntaris

A partir d'avui, inclosa entre les mesures per limitar l'impacte del coronavirus als centres penitenciaris i de justícia juvenil, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima limita l'accés de voluntaris a l'interior de tots els equipaments. Només hi podran entrar els que duguin a terme activitats directament vinculades als programes específics de tractament, com els destinats a la reinserció laboral i els de les persones amb toxicomanies i delictes sexuals.

Ajornament dels permisos 

La Secretaria de Mesures Penals, en la mateixa línia, ha decidit ajornar des d'aquest divendres els permisos dels interns per un període de quinze dies. En cap cas se suspenen. Aquesta decisió afecta tots els presos que han complert la primera quarta part de la pena i que tinguin permisos aprovats.
 

Segueixen les sortides dels tercers graus i dels 100.2 

Els interns en tercer grau i els que compleixen la pena en 100.2 podran continuar amb les sortides, excepte en aquells casos que el seu pla de treball a l'exterior s'hagi vist afectat per la suspensió d'activitats.

Identificació i protecció de vulnerables

Justícia i Salut han identificat les persones amb patologies prèvies i les majors de 65 anys. Són 260 interns que requereixen mesures de protecció especials. Els metges els estan analitzant un per un. En funció de les indicacions de l'autoritat sanitària, els serveis penitenciaris podrien concentrar tots els casos d'especial vulnerabilitat en mòduls específics per als interns de tota la xarxa penitenciària i de justícia juvenil.
 

Un professional penitenciari, primer positiu a la presó

Els departaments de Justícia i Salut han pres aquestes mesures després de confirmar-se el primer cas positiu de coronavirus en l'àmbit penitenciari. Es tracta d'una funcionaria de vigilància que aquest matí presentava simptomatologia. Els metges li han confirmat el diagnòstic i l'han enviat a casa. 

A banda del positiu, en aquests moments hi ha 8 casos sospitosos a les presons catalanes. Es tracta de 4 treballadors i de 4 interns. Els professionals estan als seus domicilis a l'espera de la seva evolució. Pel que fa als interns, es tracta de dos reclusos que estan en règim ordinari en un centre tancat i d'uns altres dos que estan en règim obert. Els dos interns en règim ordinari estan aïllats en cel·les habilitades. Els altres dos han estat traslladats a casa seva. Tots ells continuaran aïllats a l'espera que les proves confirmin o descartin el contagi.

 

Restricció de trasllats, sortides programades

Totes aquestes accions s'afegeixen a les que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha posat en marxa des d'aquest dimarts. Són: la restricció de les sortides programades per participar en activitats culturals i esportives col·lectives; la suspensió de visites col·lectives a l'interior dels equipaments per part de persones alienes als centres; la suspensió dels trasllats, excepte els que responguin a motius de seguretat, judicials o sanitaris; i l'ajornament dels trasllats del sistema català a l'espanyol, i viceversa.

La Secretaria també ha decidit suspendre les activitats de formació dels seus professionals, ja siguin cursos, jornades, congressos, seminaris o simposis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent