La paralització de l'activitat educativa, des d'aquest divendres, dia 13, fins al proper divendres 27 de març, deixa sense anar a classe tota una població formada per 20.000 alumnes d'entre 0 i 18 anys de l'Alt Empordà, a més de 2.100 docents, entre mestres, professors i educadors.

Les aules de 65 centres públics d'Educació Infantil i Primària; 14 centres públics d'Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional; 4 centres privats concertats d'Educació Primària i Secundària; 1 centre públic d'Educació Especial, i 29 escoles bressol autoritzatdes romanen tancades en virtut del decret fixat pel Departament d'Educació, en coordinació amb el Departament de Salut i en el marc del Pla d'Actuació per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d'alt risc, com és en aquest cas el coronavirus.

Dubtes, expectació i incertesa

Dubtes, expectació i incertesaAquest dijous, dia 12, tant des dels centres educatius com entre les milers de famílies altempordaneses amb fills escolartizats, es van viure amb expectació i incertesa els rumors que, durant tot el matí, circulaven sobre la possibilitat de suspendre les classes. Els grups de WhatsApp de pares i mares treien fum, amb missatges, enllaços, preguntes sense resposta... Sens dubte, si s'aplicava o no la mesura de contenció, per evitar la propagació del coronovirus, va ser el centre d'atenció de les xarxes socials d'aquest dijous.

Pels volts de les 2 del migdia, la notícia oficial saltava als mitjans de comunicació i, a partir d'aleshores, llars d'infants, escoles i instituts van disposar d'arguments sòlids per poder comunicar a les famílies que la decisió era ferma i que les aules tancarien el dia següent.

"El Departament d'Educació, seguint instruccions del Departament de Salut i com a mesura excepcional per contenir el coronavirus, ha pres la decisió de tancar a partir del divendres, 13 de març, tots els centres educatius del país i, per tant, han quedat suspeses les classes en horari lectiu i les activitats extraescolars. Aquesta mesura, en principi, té prevista una durada inicial de 14 dies però prestarem atenció a les instruccions del Departament de Salut i a l'evolució de la situació. És molt important que avui comuniqueu a totes les famílies el tancament del centre". Aquest mateix missatge era compartit per tots els centres i tramès a les famílies amb celeritat.

Mai abans, i amb un marge d'hores tan breu, empreses en les quals es desenvolupen feines que es poden fer des de casa s'havien organitzat tan bé perquè aquells empleats que han de tenir cura de fills petits puguin beneficiar-se de l'opció del teletreball. Però no totes les professions permeten aquesta modalitat i, per això, trobar-se de cop que durant quinze dies els fills han d'estar a casa ha causat un gran trasbals de conciliació en una gran majoria de famílies.

Per l'hora en la qual es va fer pública la decisió del Departament d'Educació, va ser difícil per a alguns centres educatius, sobretot per als instituts, que acaben la jornada lectiva al migdia, poder donar instruccions a l'alumnat sobre tasques acadèmiques que poden realitzar des de casa mentre dura l'aturada. El missatge que es llançava als alumnes era clar, però: "Els dies d'absència per coronavirus no són vacances".

A la xifra dels 2.000 alumnes de les llars d'infants, les escoles i els instituts de l'Alt Empordà, cal sumar-hi també la població universitària altempordanesa que també s'inclouen en el cessament de l'activitat lectiva per emergència sanitària.