Tot i que menys coneguts que els recorreguts que transcorren a primer línia de costa, els itineraris megalítics de Roses ofereixen una oportunitat única per gaudir de la natura i de l'activitat física a l'aire lliure, tot descobrint el patrimoni cultural més antic de la població. L'Ajuntament de Roses acaba ara de renovar la senyalètica, tant direccional com interpretativa amb codis QR dels tres itineraris megalítics de la població, per tal de facilitar la visita i donar a conèixer aquest important patrimoni.

Les tres rutes renovades han estat l'Itinerari megalític i de la pedra seca I i II i l'Itinerari megalític i de paisatge III. Els dos primers són circuits circulars d'aproximadament 4 km cadascun, que permeten conèixer espais funeraris prehistòrics de la importància del Dolmen de la Creu d'en Cobertella, així com diferents vestigis culturals de les comunitats pageses que s'establiren a la zona en època neolítica. D'altra banda, destaca també la presència de construccions de pedra seca, un patrimoni generat a partir del treball agrícola de l'entorn que es pot observar en la morfologia del paisatge.

La tercera de les rutes que ha renovat la seva senyalètica ha estat l'Itinerari megalític i de paisatge III. Amb un recorregut més llarg, de 10 km, l'itinerari realitza una volta completa per la vall de Montjoi, convidant a descobrir el paisatge feréstec i solitari, les feixes i alzinars d'aquestes contrades i el seu patrimoni cultural.

Turisme de Roses acaba de finalitzar els treballs de renovació dels senyals direccionals que marquen els itineraris a seguir per completar les rutes, així com la nova instal·lació dels vinils interpretatius amb codis QR, que presentaven deficiències pel deteriorament produït pel pas del temps. A través d'aquests codis QR, els senderistes poden accedir mitjançant el seu mòbil, de manera ràpida i senzilla, a la informació específica de cadascun dels monuments i punts d'interès que va trobant al llarg del seu recorregut.

Aquesta és una de les accions impulsada per Turisme de Roses per a la difusió i posada en valor del patrimoni cultural i natural de la població, que compta també amb altres accions com l'edició i distribució a través de l'Oficina de Turisme de guies de senderisme que indiquen, en diversos idiomes, les diferents rutes a realitzar dins el terme municipal; les diferents visites guiades que es realitzen de manera periòdica al llarg de tot l'any; o la realització del programa "Roses a Peu", que combina la pràctica del senderisme amb el coneixement del patrimoni, amb sortides dirigides i comentades pels guies oficials del Parc Natural del Cap de Creus.