El Consell Comarcal de l'Alt Empordà coorganitza, des del 22 de març i durant la primavera i tardor, 23 activitats de descoberta als espais naturals de l'Albera, Cap de Creus, Aiguamolls de l'Empordà, el Montgrí, Baix ter i les Illes Medes, a les Gavarres i a l'Ardenya. Gairebé cada cap de setmana es proposa una activitat en un espai, amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni natural d'uns entorns excepcionals.

Es tracta d'un conjunt divers de visites guiades a qualsevol hora del dia i de la nit, a la recerca d'animals de mar i de terra i d'elements del patrimoni cultural que configuren la identitat d'aquest territori. Les propostes transcorren per paisatges tant de pla com de muntanya, tant de litoral com d'interior, i el programa proposa diferents activitats com caminar, nedar, remar o pedalar per observar els paratges naturals empordanesos.

Són 23 activitats gratuïtes adreçades a tots els públics, des de famílies a fans del senderisme més exigent. Per a inscriure's és imprescindible fer la reserva oportuna trucant al número de telèfon o adreça electrònica que s'indica per a cada activitat.

Aquestes activitats l'any passat varen interessar a 426 persones que varen donar una puntuació de 9,26 en una escala de valoració del 0 al 10 a les activitats.

Es tracta d'un conjunt d'activitats emmarcades en el projecte d'especialització i competitivitat territorial Natura, cultural i intel·ligència en xarxa, cofinançada pel FEDER de la Unió Europea, en la mesura que contribueix a promoure la descoberta d'un patrimoni que pot contribuir a millorar la qualitat de l'Empordà com a destí per als visitants que cerquen una estada slow pel territori i permet divulgar la tasca que duen a terme els equips que gestionen Parcs i espais naturals a l'Empordà i les organitzacions que treballen professionalment per a l'educació ambiental.

Els consells comarcals de l'Alt i del Baix Empordà coordinen l'acció dels diferents centres gestors d'aquests espais i les accions compartides de difusió. La informació de cada activitat està disponible als webs dels diferents espais i institucions organitzadores.