La dietista de l'Hospital de Figueres, Gemma Carrasco, recomana que, davant del canvi, es busqui l'assessorament d'un especialista. A més, explica l'afectació que pot tenir la manca d'aportació de proteïnes d'origen animal en la salut dels infants i què cal tenir en compte.

Hi ha evidències que aquestes dietes puguin afectar el creixement o el correcte desenvolupament físic i mental dels joves?

En cas que no es plantegin de manera adequada, poden suposar un risc de deficiències nutricionals i també energètiques. Per aquest motiu, és molt important que estiguin planificades i supervisades per un dietista-nutricionista expert en alimentació vegetariana i que posteriorment es facin controls periòdics. Per exemple, en el cas dels infants, es desaconsellen alimentacions molt restrictives com la frugívora, la crudívora o la macrobiòtica.

En cas que el nostre fill/a decideixi que no vol continuar menjant carn (o carn i peix, o tot allò que provingui dels animals), cal que ens alarmem?

En primer lloc, el més important és parlar amb el vostre fill o filla per tal d'esbrinar quins són els motius que el porten a prendre aquesta decisió. Un cop fet això, recomanaria recórrer a un professional de la salut expert en alimentació vegetariana per tal d'informar-se i rebre l'assessorament necessari sobre el tema.

I, si no menja proteïna animal, quines pautes hem de seguir per mantenir-li una dieta equilibrada sense aquests productes?

Les pautes cal que sempre siguin individualitzades, ja que les necessitats són diferents per a cada persona. A més a més, en la infància i en l'adolescència cal tenir en compte que aquestes necessitats varien al llarg del temps. A banda de substituir l'aportació de proteïnes d'origen animal per proteïnes d'origen vegetal, cal considerar que l'alimentació ha de cobrir tant les necessitats energètiques individuals com les de la resta de nutrients. Per exemple, sempre caldrà que es prescrigui un suplement dietètic de vitamina B12, la dosi del qual dependrà de l'edat.