El Dia Internacional de la Dona Treballadora s'ha fet present, no només aquest 8 de març sinó des de fa uns dies, arreu. L'origen d'aquesta commemoració es remunta al 8 de març del 1908. Aquell dia va quedar marcat en la història del treball i de la lluita sindical per una tragèdia molt greu: Gairebé 130 empleades de la fàbrica Cotton de Nova York es van declarar en vaga, ocupant les instal·lacions on treballaven. Les seves reinvidicacions eren simples i justes, aconseguir una jornada laboral de 10 hores, un salari igual al dels homes i una millora de les condicions higièniques.

L'amo de la fàbrica va ordenar tancar les portes i va provocar un incendi, amb la intenció que les dones desistissin de la seva reivindicació. No obstant això, les flames es van descontrolar i les dones van morir cremades a l'interior de la fàbrica.

Dos anys després, es va convocar a Copenhague una reunió de dones socialistes, encapçalades per l'alemanya Clara Ztkin, la qual va proposar celebrar cada 8 de març en record d'aquelles treballadores i va demanar que es denominés Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Des d'aleshores, aquesta data està marcada en lila en els calendaris de tot el món amb la voluntat de reivindicar la igualtat de drets entre dones i homes. El color lila amb el qual s'identifica aquest dia és la tonalitat del teixit que estaven fent les obreres de Nova York quan van morir.

Recollim alguns dels actes que s'han organitzat en municipis de l'Alt Empordà amb motiu d'aquesta commemoració.

L'ESCALA

L'ESCALAS'ha inaugurat, a l'Alfolí de la Sal, l'exposició «L'Escala de les dones», una col.laboració amb l'Agrupació Fotogràfica del CER i Temps de Dones. Hi apareixen més de 750 dones fotografiades de 53 col·lectius escalencs.

PERALADA

PERALADAVint-i-dues veïnes de Peralada han empoderat el Dia Internacional de les Dones amb la Lectura pública de poemes «Dones que llegeixen a Dones», a la plaça del Carme.

ROSES

ROSESLes regidores i regidors de l'Ajuntament de Roses han participat en la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones en el qual es reivindiquen els drets de les dones i la igualtat de gènere.

Quinze dones han narrat vivències a través d'un documental que s'ha projectat al Teatre Municipal de Roses. L'acte s'ha completat amb una xerrada a càrrec de la sociòloga de la Universitat de Girona Cristina Sánchez.

CADAQUÉS

CADAQUÉSL'Assemblea Per Cadaqués ha organitzat la posada en escena d'«Un violador en el teu camí (Un violador en tu camino)», adaptació de la Coordinadora Feminista de Cadaqués de la performance reivindicativa creada pel col·lectiu feminista "Les Tesis de Valparaíso", a Xile, com una protesta en contra de les violacions als drets de les dones.

Alhora, a Cadaqués mateix, juntament amb Arran Alt Empordà, s'ha creat un mural per reivindicar el feminisme de classe.

BÀSCARA

BÀSCARAS'ha inaugurat un gran mural en una de les parets exteriors del pavelló poliesportiu i també s'ha recreat la performance «Un violador al teu camí», amb la participació dels Clubs de Patinatge de Figueres i Peralada.

BORRASSÀ

BORRASSÀEl Sopar de la Dona de Borrassà ha reunit a la Sala de l'Ateneu un centenar de persones. Aquest sopar commemoratiu l'organitza, per quart any consecutiu, el Col·lectiu +60 de Borrassà amb la col·laboració de l'Ajuntament.

PORTBOU

PORTBOUA la Rambla Petita, s'ha fet la lectura del manifest pel Dia Internacional de la Dona Treballadora, i hi ha hagut una actuació musical a càrrec de Júlia Mora i Nerea Pastor.

VILAFANT

VILAFANTEl dia internacional de la Dona es commemora aquest dilluns 9 de març, a l'Institut de Vilafant. Es convida tothom a portar una peça de color lila visible. A les 12.00 hores, es fa la conferència "Sensibilització sobre violència masclista".

FIGUERES

FIGUERES

S'ha organitzat un acte institucional a la plaça central del Parc Bosc amb motiu de l'oficialització del nom d'Isabel-Clara Simó en aquest espai de la ciutat. Al llarg de tot el 8 de març, a Figueres es fan actes de reivindicació feminista.

La Xarxa d'Emprenedores Competents XEC Empordà ha celebrat el seu sopar del Dia de la Dona, que en aquesta ocasio ha titulat «Dona i Ciència». L'activitat ha tingut una nombrosa assistència, a més de la participació de dones vinculades a l'Alt Empordà i relacionades amb l'àmbit científic.

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

CASTELLÓ D'EMPÚRIESEntre les activitats programades, ha lluït l'actuació de la companyia de dansa El Paller Inkiet al pati de l'Ecomuseu Farinera.

AVINYONET DE PUIGVENTÓS

AVINYONET DE PUIGVENTÓSL'Espai Jove d'Avinyonet de Puigventós ha acollit un acte en què els participants han analitzat la realitat social a partir dels estereotips de gènere, han valorat com es construeix una societat en la qual, des de les edats més primerenques, els nens i les nenes escolten missatges socialitzadors diferents per a cada sexe i han desenvolupat aspectes com la identificació dels prejudicis antropocèntrics.

LLANÇÀ

LLANÇÀA més d'una exposició a la Casa de Cultura, titulada «Una literatura pròpia, dones escriptores», a Llançà s'ha commemorat el Dia de la Dona amb una marxa solidària que ha reunit desenes de persones.

Foto: Juanjo Serrán