Matí de diumenge festiu a Roses, amb la inaguració del nou jardí públic del Mas de les Figueres, un espai emblemàtic i de gran tradició al municipi, fruit de la donació realitzada pel seu anterior propietari, Josep Oriol Martí, el qual ha assistit a la celebració. El nou parc s'ha articulat com un espai de connexió entre el carrer dels Pescadors i el front de mar.

El nou jardí està format per un mosaic de zones verdes i àrees d'estada i una petita plaça amb graderia per a la realització d'activitats de petit format a l'aire lliure. Un camí creua tota la finca diferenciant els espais i potenciant les visuals cap al mar. Per sobre del camí s'ha instal·lat una pèrgola lleugera que serveix de suport perquè rosers, buguenvíl·lies i altres plantes s'enfilin, donant ombra a tot el recorregut amb un aspecte natural.

Atenent el valor etnològic de la finca, l'Ajuntament de Roses ha tingut en compte que en l'enjardinament es mantingui la vegetació autòctona, mentre que les espècies no autòctones com ara els eucaliptus que perjudicaven les instal·lacions soterrades i exigeixen un gran consum d'aigua, s'han substituït per espècies adaptades al clima mediterrani costaner i plantes aromàtiques.

El projecte s'ha completat amb la incorporació dels serveis de sanejament, aigua de reg, aigua potable per a una font pública i enllumenat.

Orígens i cessió

Segons la documentació conservada, els orígens del Mas de les Figueres es remunten al segle XVI, moment en què estava format per un celler i una casa de planta baixa i rebia el nom del Mas Pedró. L'any 1785 es van plantar les figueres que, segons sembla, provocaren el canvi de denominació. Actualment es troba integrat dins del nucli urbà, davant de la platja de la Perola.

L'espai cedit a favor del municipi per Josep Oriol Martí, és una extensió dels jardins del mas d'una superfície de 2.066 metres quadrats, superfície que representa un 38,66 % de la total de la finca. Amb aquesta cessió, el terreny passa a destinar-se a sistema de parc i jardins públics del municipi, reforçant així els llocs de trobada existents a la vessant muntanya de l'avinguda de Rhode, com són la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere.