El temporal de neu va sorprendre, el dilluns 8 de març del 2010, els habitants de l'Alt Empordà, tot i les advertències que venien fent feia dies els serveis metereològics, provocant múltiples retencions a les carreteres. Els primers flocs de nou van començar a fer-se veure a primera hora del matí i al voltant del migdia els paisatges enfarinats ja abundaven a la comarca.

El poc costum d'aquestes situacions, l'última gran nevada s'havia produït 25 anys enrere, va causar un gran col·lapse viari, i no hi van faltar les topades entre vehicles i les sortides de pista, fruit de la neu relliscosa a la calçada. A poc, cap al migdia, van començar a intervenir les màquines llevaneus i agents de la Guàrdia Urbana per controlar la situació a la ciutat de Figueres. Fins a un total de deu màquines llevaneu van participar en l'adeqüació dels carrers i vials.

La Jonquera va ser un dels punts on es va registrar més col·lapse de vehicles, ja que els gendarmes van tancar l'accés a la frontera ja la nit del diumenge. Així mateix, el nombre de carreteres tallades anaven augmentant a mesura que anava avançant la jornada. També resultaven afectades les línies elèctriques i la realitat va ser que molt poca gent s'havia preparat per a una situació extema com la que es va viure.

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya van fer un total de vint-i-una sortides, bàsicament per arbres i branques i problemes al cablejat elèctric, a Avinyonet de Puigventòs, Roses, l'Escala, Cadaqués, Portbou i Garrigàs, principalment.

Problemes ferroviaris

A Sant Miquel de Fluvià, efectius dels bombers ajudaven a evacuar els cent trenta passatgers d'un tren que havia quedat aturat a l'altura d'aquest municipi. Els bombers s'encarregaven de transportar els viatgers fins al centre cívic. Així mateix, a dos quarts de tres de la tarda un arbre va caure a la via del tren entre Riudellots i Barcelona, la qual cosa va fer tallar el recorregut de tren entre Portbou i Barcelona.

Pel que fa als gruixos de neu es van registrar fins a deu centímetres a la ciutat de Figueres i a Roses, vint a la Jonquera, cinc a Cadaqués o els trentacinc centímetres de la Vajol. A la tarda d'aquell dilluns 8 de març també es van produir diverses avaries a la xarxa elèctrica. Les previsions indicaven que les nevades podrien finalitzar la matinada de dimarts però el vent de gregal i el temporal es va allargar durant tot el dia següent. Les zones més afectades per la neu van ser la Catalunya central i Girona.

Des de mig matí d'aquell dilluns, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va notificar la suspensió del transport escolar en totes les seves línies. Poques hores després també s'avançava que aquest el 9 de març tampoc estaria operatiu aquest tipus de transport.

Des d'un primer moment es va garantir que els nens i nenes que per diferents raons havien arribat als centres d'ensenyament se'ls retornaria a la seva llar.

En un comunicat oficial, l'aleshores alcalde de Figueres, Santi Vila, feia aquesta recomanació: «Els ciutadans que es quedin a casa seva».

Pel que fa als centres escolars, a Figueres, com a gairebé la resta de la comarca, ja es comunicava que no hi hauria classes el dia després de la nevada.